Dead man walking

Arafat er ferdig, mener flere kommentatorer. Bush tok Israels parti, men reaksjonene er forsiktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den israelske venstreavisa Haaretz som i dag bruker filmtittelen Dead Man Walking om palestinernes president Yasser Arafat. President George Bush har bestemt seg: Arafat er skyldig, skriver avisas David Landau etter Bushs tale i går kveld. USAs president krevde ny palestinsk ledelse etter frie valg, en nasjonalforsamling med virkelig makt og nytt sikkerhetsregime som forutsetning for en palestinsk stat. Bushs tale finner du her.

Haarets mener talen er en stor seier for statsminister Ariel Sharon, som for et halvt år siden erklærte at Arafat er irrelevant.

Presidenten har satt en prislapp på en egen stat for 4,5 millioner palestinere, skriver New York Times. Prisen er høy: Arafat må bort.

Avisa mener talen innleder en ny og aktiv periode i amerikansk midtøstenpolitikk, men spør om ikke Arafat nå har mistet enhver motivasjon for å samarbeide.

I britiske Guardian framholder imidlertid Suzanne Goldenberg at USAs forslag er ensigige og ikke løser noen ting.

Washington Posts Glenn Kessler mener derimot at den sterkt forhåndsannonserte talen varsler lite nytt, siden den ikke inneholdt nye ideer om hvordan man kan løse problemer som endelige grenser og Jerusalems status.

En rekke advarsler til Arafat har veket plass for krav om at han må bort. USA mistet siste rest av tålmodighet etter de to selvmordsbombene sist uke, da 26 israelere ble drept, skriver Kessler.

Partene i Midtøsten gjør gode miner til slett spill og konsentrerer seg om punkter i presidentens tale de kan dra nytte av. Slik kan også Arafat si seg fornøyd.