Dean vokter radikale verdier

Howard Deans kampanje er i oppløsning. Men han kan få politisk innflytelse som flankespiller for radikale demokratiske verdier i kampen mot George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Nattas valg i Wisconsin skulle bli den endelige prøven på Dean-kampanjens levedyktighet, men nå hevder guvernøren og hans folk hardnakket at de vil fortsette.

Howard Dean er under et solid krysspress. På den ene sida har han beinharde aktivister som bønnfaller ham å fortsette, på den andre sida har han fornuftige partiledere som sier at nå er det på tide å gi opp og heller støtte John Kerry.

Grasrotengasjement

En av grunnene til at Dean nøler, er hensynet til hans store og entusiastiske internettnettverk. Dette er en nyskapning i amerikansk politikk, et grasrotengasjement som landet ikke har sett i praksis siden McGovern-kampanjen i 1972.

Nettverket er fortsatt intakt og omfatter et større politisk spekter enn støtte til Howard Dean.

Mennesker med et engasjement i miljøvern, likestilling, antiglobalisering, alternativ livsstil og framfor alt anti-Bush, har funnet meningsfeller på Dean-nettverket. Denne basen er ikke bare drevet av Dean-tilhengere, i New York støttes den av MeetUp.com, som også arrangerer «ny i byen»-samlinger for folk med synspunkter lik Dean-tilhengerne.

Overgang til Kerry

Et mulig perspektiv er at Dean-nettet nå vender seg til John Kerry, ut ifra at han kan være en kandidat med mulighet til å slå George W. Bush. Howard Deans kampanjedirektør Steven Grossman meldte overgang til Kerry-kampanjen mandag.

En annen mulighet for «Deaniene», som de kalles, er å fortsette sin nettbaserte politiske kamp uten en frontfigur, men engasjert i de samme sakene som Dean frontet sin kampanje med.

Resultatet vil da være en politisk opposisjonsbevegelse på nettet, noe definitivt nytt i amerikansk politikk.

Howard Dean ledet alle meningsmålinger fram til valgene startet i januar i år. Han har ennå ikke vunnet en eneste stat, og det er ventet at han vil trekke seg. Det er imidlertid mulig at han formelt fastholder sitt navn i valgene, men i praksis slutter å drive aktiv valgkamp.

- Vi synes det er urettferdig at så mange ikke skal få en sjanse til å stemme på Dean, sier hans pressesekretær.

LEDET MENINGSMÅLINGENE: En av demokratenes presidentkandidater, Howard Dean, hilser på en tilhenger på en restaurant i Milwaukee i Wisconsin i går. Han har ennå ikke vunnet en eneste stat, og det er ventet at han vil trekke seg.