Deans kampanje i oppløsning

Howard Dean mister sin kampanjeleder hvis han ikke vinner morgendagens nominasjonsvalg i Wisconsin. John Kerry leder med 40 prosent på meningsmålingene. Når vil Dean gi seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om både Vermont-guvernøren og senator John Edwards fortsatt står på at de kommer til å fortsette etter tirsdagens nominasjonsrunde, sier nå enkelte av kandidatenes medarbeidere anonymt at begge to kan være ute av dansen innen uka er omme.

Formannen i Howard Deans presidentkampanje, Steve Grossmann, sjokkerte sine medarbeidere i går med å kunngjøre at han kommer til å søke om jobb hos John Kerry hvis ikke Dean vinner primærvalget i Wisconsin tirsdag. Dean har gått tilbake på løftet om at han gir seg hvis han ikke vinner denne staten, og sier han fortsetter uansett resultat.

Andre av Deans medarbeidere er i full gang med å søke jobb andre steder eller planlegge ferier, og Dean har ingen planlagte offentlige opptredener etter tirsdag.

På den siste meningsmålingen fra Wisconsin ligger John Kerry 40 prosent foran Dean og 37 prosent foran Edwards på andre. En storskandale skal til for å frata ham den 17. av 19 mulige seire, og den demokratiske nominasjonskampen er i praksis over.

Samles

Seriøse amerikanske medier er lite opptatt av anklagene om utroskap som ble framsatt mot Kerry før helgen. Det kan se ut som om slike anklager preller av på senatoren fra Massachusetts.

Det er trolig mer skadelig for Kerry at fraværet av reelle, demokratiske motkandidater har ført til at han nå dreier retorikken sin mer mot sentrum, blir vagere, mer utydelig og faller tilbake til gamle synder med å snakke over hodene på folk med sin esoteriske senator-stil han så ofte er blitt kritisert for.

I helgen holdt de fem gjenværende kandidatene Kerry, Edwards, Dean, Dennis Kucinich og Al Sharpton det som kan være den siste reelle fjernsynsdebatten i denne nominasjonsrunden. Dean lød som en som var på vei ut av gamet,

Edwards var mer på hugget, men generelt var debatten snill og det virker som demokratene nå har begynt å forberede seg på en felles kamp mot president Bush.

Visepresidentkandidat

Kerry benekter stadig at han er lederkandidat i det demokratiske løpet, noe som etter hvert begynner å bli ganske patetisk. Dermed nekter han også å diskutere hvem som eventuelt blir hans visepresidentkandidat, men mediene spekulerer.

Både John Edwards og Wesley Clark er hete navn. Clark gikk offentlig ut med sin støtte til Kerry etter at han trakk seg fra nominasjonskampen i forrige uke. Guvernør i New Mexico, den tidligere FN-ambassadøren og statsråden Bill Richardson, er også et navn som stadig nevnes. Det samme blir Dick Gephardt, som var den første til å trekke seg fra nominasjonsvalget.

Og noen klarer ikke legge fra seg Hillary Clinton. Mange regner med at hun stiler mot presidentvalget i 2008, men hvis John Kerry fortsetter å gjøre det bra på meningsmålingene mot Bush og ser ut til å kunne vinne valget, vil det ikke bli noen mulighet for henne før i 2012, og da vil hun kanskje være visepresident i de åtte årene i stedet?