«Death row»-innsatt med sjokkerende siste ord

Tross statens anbefaling om benåding, bestemte guvernøren at henrettelsen skulle gå som planlagt.

HENRETTET: Statens benådnings- og prøveløslatelsesstyre mente James Coddington burde benådes. Det nektet guvernør Kevin Stitt. Foto: Oklahoma Department of Corrections via AP
HENRETTET: Statens benådnings- og prøveløslatelsesstyre mente James Coddington burde benådes. Det nektet guvernør Kevin Stitt. Foto: Oklahoma Department of Corrections via AP Vis mer
Publisert

James Coddington (50) har sittet på «death row» i Oklahoma siden 2008.

I 1997 ble mannen dømt til døden etter at han slo i hjel 73 år gamle Albert Hale med en hammer.

Coddington, da 24 år gammel, slo den eldre mannen til døde da han ikke ville gi ham penger til kokain, skriver Sky News.

Mishandlet av faren

Ifølge 50-åringens forsvarer, Emma Rolls, har mannen slitt med alkohol- og rusproblemer helt siden han kom til verden.

Mora brukte narkotiske stoffer mens hun gikk gravid, og havnet i fengsel kort tid etter fødselen. Faren, som var alene med spedbarnet, fôret ham angivelig med øl og whisky i tåteflaska.

Under en høring om benåding denne måneden, ba en emosjonell Coddington om unnskyldning til offerets familie, og forklarte at han i dag var en annen mann enn den han var for 25 år sida.

PROTESTER: Mens James Coddington mottok den dødlige injeksjonen, protesterte folk i utenfor guvernørens hjem. Foto: Sue Ogrocki/AP
PROTESTER: Mens James Coddington mottok den dødlige injeksjonen, protesterte folk i utenfor guvernørens hjem. Foto: Sue Ogrocki/AP Vis mer

Coddington var en eksemplarisk innsatt, ifølge pastor Don Heath.

- Han hadde en forferdelig bakgrunn, men var blitt en annen person. Han har vært en eksemplarisk fange i 15 år, men det spiller ingen rolle for guvernøren, sa Heath til Oklahomas TV-stasjon News 9.

Selv om avdødes familie ikke ønsket at mannen skulle unnslippe henrettelsen, anbefalte statens benådnings- og prøveløslatelsesstyre at Coddington skulle slippe den dødelige injeksjonen.

Panelet mente han burde bli benådet.

Dedikerte sine siste ord

Tross statens råd om å spare mannens liv, bestemte Oklahoma-guvernør Kevin Stitt (R) at henrettelsen skulle gå som planlagt.

Samtidig som en stor folkemengde hadde stilt seg opp utenfor guvernørens hjem, for å vise sin avsky, ble Coddington bedt om å si sine siste ord:

- Takk til familie og venner, advokater og alle andre som har vært rundt meg og som har elsket meg, sa mannen, før han henvendte seg til guvernøren som avviste benådingen:

SA NEI: Guvernør Kevin Stitt nektet å høre på statens anbefaling om benåding. Foto: AP/Sue Ogrocki/NTB
SA NEI: Guvernør Kevin Stitt nektet å høre på statens anbefaling om benåding. Foto: AP/Sue Ogrocki/NTB Vis mer

- Guvernør Stitt, jeg klandrer deg ikke. Jeg tilgir deg.

Deretter løftet Coddington på hodet og ga en tommel opp til forsvareren, som ifølge The New York Post sto i et hjørne og gråt.

Klokka 10.16 torsdag morgen ble han erklært død.

Coddington er den femte innsatte som har blitt henrettet i delstaten, etter at de i fjor gjenopptok dødsstraff.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer