Debatten avbrutt

Flere personer fra Extinction Rebellion er pågrepet av politiet etter å ha avbrutt partilederdebatten i Arendal.

ROP: Klimademonstranter avbrøt NRKs partilederdebatt i Arendal. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Partilederdebatten i Arendal ble avbrutt noen sekunder da det hørtes rop i salen:

- Erklær unntakstilstand for klima!

Venstre-leder Guri Melby stoppet opp i en setning.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Flere er kjørt bort av politiet. En mann blir påsatt håndjern og kjørt bort av politiet etter hendelsen, observerer Dagbladet på stedet.

Mannen er rolig. Han får nei fra politiet på spørsmål om å få håndjern fjernet mens han sitter i politibilen.

Det er gjennomført to pålegg og tre bortvisninger. Operasjonsleder Lars Hiberg opplyser til Dagbladet kl. 23.30 om at totalt fire personer ble geleidet ut av salen.

Beklager

Kveldens aktivister er fra Extinction Rebellion, får Dagbladet bekreftet på stedet.

- Aktivister med tilknytning til Extinction Rebellion gjennomførte i dag en fredelig og ikke-voldelig markering i forbindelse med partilederdebatten på kulturhuset i Arendal, skriver Extinction Rebellion selv i en pressemelding sendt ut etter hendelsen.

Redaktør Knut Magnus Berge i NRK Nyheter beklager forstyrrelsen.

- Jeg satt i salen. Det var noen som reiste seg opp og ropte slagord. Vi sa fra på forhånd at vi ikke ønsket at noen skal forstyrre debatten eller forstyrre det frie ordskiftet. Det er beklagelig at det skjer. Vi ønsker jo at debatten skal skje innenfor rammene vi har satt. Det forstyrret debatten. Men vi kan ikke garantere oss mot alt.

Han legger til at NRK ikke kommer til å forfølge dette videre.

- Debatten fortsatte jo etterpå. Så det var ikke veldig stor skade som skjedde, tilføyer Berge.

TATT PÅ DIREKTEN: En aktivist tilknyttet Extinction Rebellion blir ført ut av vektere under den direktesendte partilederdebatten i Arendal. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
TATT PÅ DIREKTEN: En aktivist tilknyttet Extinction Rebellion blir ført ut av vektere under den direktesendte partilederdebatten i Arendal. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Vurderer anmeldelse

Operasjonsleder Lars Hiberg sier til Dagbladet kl. 23.30 at de tidlig under partilederdebatten var i kontakt med en person som knyttet seg til gruppa Extinction Rebellion.

- Personen opplyste til oss at de hadde flere representanter i salen. De fikk klar beskjed om at de skulle få lov til å være i salen, men at ordensforstyrrelser ikke ville bli akseptert, sier Hiberg til Dagbladet.

Han fortsetter:

- En person startet med å forstyrre med verbal kommunikasjon, og denne personen fikk tilsnakk av oss. Det ble respektert en stund, men etter hvert startet flere å forstyrre.

- Det er for tidlig å si noe om hva som blir reaksjonen. Både bortvisning og anmeldelser vil bli vurdert, sier Hiberg.

- VOLDSOMT: Bjørnar Moxnes rettet ikke bare pekefinger under debatten. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
- VOLDSOMT: Bjørnar Moxnes rettet ikke bare pekefinger under debatten. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Litt voldsomt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forteller Dagbladet hvordan han opplevde opptrinnet:

- Underveis var det noen aktivister som ropte noen slagord. Det var vel noen klimaaktivister. Så ble vel det håndtert greit, tror jeg.

- De ble lagt i håndjern og kjørt bort. Er det riktig behandling?

- Ja, det virker jo litt voldsomt, da. Det var i alle fall ikke noe truende. Det var noen folk som ble engasjert. Det kan forstyrre debatten for de som ser på der hjemme. Men håndjern og kjøres bort, det virker litt voldsomt, sier Moxnes til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer