Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Debatten om norsk og unorsk er tåpelig

Sa Erna da hun fikk spørsmål om nedsalg av statlig eierskap og skatt i Stortinget i dag.

NORSK OG UNORSK: Erna Solberg mener Jonas Gahr Støre er unorsk når han mener Ap har eierskap på norske verdier og når han kaller budsjettet usosialt. Men i Stortinget i dag sa hun at hun synes denne debatten om norsk og unorsk er tåpelig. Her fra en pressekonferanse med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NORSK OG UNORSK: Erna Solberg mener Jonas Gahr Støre er unorsk når han mener Ap har eierskap på norske verdier og når han kaller budsjettet usosialt. Men i Stortinget i dag sa hun at hun synes denne debatten om norsk og unorsk er tåpelig. Her fra en pressekonferanse med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg var inne i runde to med spørsmål om statlig eierskap da hun ga uttrykk for hva hun mente om den retningen debatten var i ferd med å ta.

- Jeg synes debatten om unorsk eller norsk er en ganske tåpelig debatt for å være helt ærlig, kommenterte statsministeren etter at Senterpartiets Geir Pollestad hadde spurt hva som er argumentet for å selge statlige aksjer i selskaper som Telenor, Statskog, Flytoget og Cermaq - for deretter «å plassere pengene på verdens børser».

- Selges bit for bit Solbergs kommentar falt etter at Pollestad hadde fulgt opp med å spørre om hvorvidt budsjettpolitikken er norsk eller unorsk.
Ap-leder Jonas Gahr Støre har kalt forslaget til statsbudsjett usosialt og unorsk. Det fastholdt han overfor Dagbladet i går.

Solberg sa i et intervju med Dagbladet i går at det er Støre som opptrer unorsk.

Senere på dagen angrep Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum Solberg for å være unorsk i sin eierskapspolitikk. Han anklaget regjeringen for å selge ut landet bit for bit.

Sp-representant Geir Pollestad fulgte opp i Stortingets spørretime i dag.

Bærekraft Pollestad innledet spørsmålet med å vise til at 37 prosent av verdiene på Oslo Børs er på utenlandske hender, og la til at «dette mener regjeringen åpenbart ikke er nok».

Statsministeren svarte at det er langt viktigere å debattere de store linjene, som hvordan vi skal ta overgangen til et grønnere og mer bærekraftig samfunn.

- Da trenger vi bedre konkurransevilkår for norsk næringsliv framover. Men det vi hører i dagens debatt, er at noen mener at private eiere har for mye penger, sa Solberg.

Maktspredning Debatten ble innledet av Ap-leder Jonas Gahr Støre som ga uttrykk for en frykt for at utenlandske investeringsfond overtar viktige norske selskap som følge av regjeringens planer om å selge ned statens eierandeler.

Han spurte hvordan det i så fall er i tråd med målet om maktspredning.

Solberg viste til stortingsmeldingen om statlig eierskap. Der heter det at staten ikke skal selge seg under 30 prosent eierandel i selskaper der det er strategisk at hovedkontoret blir liggende i Norge.

Pragmatisk? Telenor er et slikt selskap, noe som fikk Arbeiderpartiets Else-May Botten til å vise til at selskapet har en årlig avkastning de siste årene på 12,5 prosent, og et forventet utbytte i år på 5,7 milliarder kroner.

- Nedsalg fører til at fellesskapet går glipp av store inntekter, sa hun.

Solberg svarte at det ikke hørtes ut som «Arbeiderpartiets pragmatiske holdning», slik Støre innledet sitt spørsmål med. Statsministeren la til at det er en strategisk vurdering å selge Telenor-aksjer.

Regjeringens mener det er den beste måten å sikre fellesskapets verdier på, fordi det reduserer risikoen når Telenor investerer i nye markeder. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling