Debatten raser etter at Harambe ble skutt: I 1996 reddet gorilla gutt (3)

Løftet treåringen opp og ga ham til personalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at den 17 år gamle gorillaen Harambe ble skutt i Cincinnati Zoo i USA på søndag, har debatten rast.

En 3 år gammel gutt kom seg inn i gorillaens innhegning under et besøk i dyreparken. Direktøren uttalte i ettertid at bedøvelsespillene ikke virket fort nok, og at de derfor besluttet å skyte gorillaen.

Mange har i ettertid spurt seg om det var riktig å skyte dyret og flere lurer på hvem skal stilles til ansvar for hendelsen.

I skrivende stund har over 475 000 skrevet under på kampanjen «Justice for Harambe», som krever at foreldrene stilles til ansvar.

Reddet for 20 år siden I forbindelse med den aktuelle hendelsen, har den amerikanskje nyhetskanalen WGN-TV funnet fram en arkivvideo fra 1996.

Da falt en tre år gammel gutt inn på området til gorillaer i Brookfield Zoo. En av dem løftet ham opp i armene sine og bar ham rundt. Så tok den åtte år gamle gorillaen Binti Jua med seg gutten til legepersonell som ventet på utsiden.

Ifølge Chicago Tribune, hadde Binti Jua holdt de andre gorillaene borte fra barnet.

Biolog Ian Redmond skrev i dag et innlegg på Theguardian.com.

«Min umiddelbare respons da jeg hørte nyheten var en dyp følelse av anger og sorg. Da jeg så mobilvideoen var det tydelig at gutten, fortåelig nok, var redd og at gorillaen, forståelig nok, var stresset. Men i videoene som ble publisert hos mediene, angriper ikke Harambe gutten. Han dro barnet gjennom vannet, på et tidspunkt holdt holdt de hender - tilsynelatende forsiktig, reiste ham opp og studerte klærne hans. Videoen er imidlertid 2 minutter og 34 sekunder lang, og vi har blitt fortalt at det hele utspilte seg over ti minutter», skriver han.

Også Redmond trekker en parallell til tidligere hendelser av samme art.

«I to andre tilfeller hvor barn har falt ned i innhegningene til gorillaer (Jersey i 1986 og Chigaco i 1996) døde hverken gorillaen eller barnet. Man må gjennomgå det spesifikke i hvert av tilfellene før man kan konkludere med noe i dette».

- Uhell skjer Tidligere i dag ble nødsamtalen mellom moren til den fire år gamle gutten og politiet frigitt.

Hør nødsamtalen i videoen øverst i saken.

I går snakket guttens mor ut for første gang etter hendelsen. I et Facebook-innlegg skal hun ha uttalt at folk for raskt dømmer foreldre for ikke å ha kontroll på barna sine, skriver People.com.

«Uhell skjer, men jeg er takknemlig for at de rette personene var på rett sted til rett tid. Takk til alle som hjalp meg og sønnen min, og viktigst av alt: takk Gud», skal guttens mor ha skrevet.