Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Debatten raser etter at USAs nye ambassadør i Norge tabbet seg ut på Frp-spørsmål

Vil at USA setter kvalitet over politikk når de velger ambassadører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har blitt en økende trend i USA at ambassadørstillinger gis til store valgkampdonorer og politikere, ikke bare fagfolk med relevant utdannelse og erfaring. 

Nå raser debatten i USA, etter flere nye ambassadører har vist lite kunnskap om sitt nye arbeidsland.

En av de som skapte størst oppstuss var den nye ambassadøren til Norge, forretningsmannen George James Tsunis. som ikke visste at Frp satt i den norske regjeringen, snakket om Norges president (vi er ingen republikk) og aldri hadde vært i Norge.  

- Burde være unntaket, ikke rutine På høringen hvor Tsunis tabbet seg ut, måtte den nye Island-ambassadøren også innrømme at han ikke har vært på Island.

Ambassadøren til Argentina hadde aldri vært der, heller, og den nye ambassadøren til Beijing, som skal jobbe med en av USAs viktigste politiske relasjoner, sa i sin høring at han «ikke var særlig ekspert på Kina».

- Når du gir en ambassadørstilling til noen som ikke engang har vært i det landet, så kaster du terningen, har senator John McCain, som sitter i Senatets utenrikskomité, uttalt til Washington Post.

Han sier de nye ambassadørenes kunnskapsnivå er «veldig alarmerende». Fagforeningen American Foreign Services går nå ut og sier at USA må sette kvalitet over politiske bånd, når de oppnevner ambassadører.

- Å utnevne ikke-fagfolk til å lede USAs viktige diplomatiske oppdrag i utlandet, hvor begavede de enn er innenfor sine egne felt, burde være unntaket, ikke den rutinepraksisen det har blitt de siste 30 åra, skriver fagforeningen i en pressemelding.

Donerte seg til stilling Ifølge den amerikanske avisen Washington Post, som i dag tok opp problemstillingen, har presidenter i flere tiår fulgt en 70-30-regel når det kommer til å utnevne nye ambassadører: 30 prosent politikere og donorer, 70 prosent fagfolk.

Men de siste 30 åra har 85 prosent av ambassadørstillingene til store europeiske land og Japan vært politiske, samt nesten 60 prosent for land som Brasil, Russland, India og Kina, ifølge American Foreign Services Association.

Den nye ambassadøren til Norge, George James Tsunis, er fra New York og er direktør i Chartwell hotels, som blant annet driver de eksklusive Hilton-hotellene. Han fikk sin stilling på grunn av store donasjoner til Obamas presidentkampanje i 2009.

- Å være en donor til presidentens kampanje garanterer deg ikke en jobb i administrasjonen, men det hindrer deg ikke fra å få en, sa Det hvite hus' pressesekretær Jay Carney på en pressekonferanse denne uka.

- Det er en styrke Obama har siden han tok over presidentskapet i USA i 2009, hatt 37 prosent politiske utnevnelser, og for hans andre periode som president, er tallet oppe i 53 prosent.

Men flere avviser kritikken, og sier at politisk utnevnte ambassadører de siste årene har gjort det veldig bra i sine stillinger.

- Det er en styrke, ikke et stigma, at en ambassadør har brukt tiår på å drive selskaper eller være guvernør eller senator, sa utenriksminister John Kerrys stabssjef David Wade denne uka.

Samtidig har flere av USAs ambassadører, blant annet til Malta, Luxembourg, Kenya og Bahamas, måtte si opp på grunn av ledelsesproblemer.

- Jeg synes det er utrolig at utenriksdepartementet lot de folkene dra ned så uforberedt. Da jeg dro for å bli ambassadør i Belgia, visste jeg ber om Belgia enn belgierne, sier Tom Korologos, som jobber ved et advokatfirma og var ambassadør i Belgia under George W. Bush.

 NY AMBASSADØR:  Da USAs ambassadør til Norge Barry White reiste hjem i september, nominerte Obama forretningsmannen George James Tsunsis til å bli hans etterfølger. Foto: Håkon Eikesdal
NY AMBASSADØR: Da USAs ambassadør til Norge Barry White reiste hjem i september, nominerte Obama forretningsmannen George James Tsunsis til å bli hans etterfølger. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!