ULYKKE: Bildet trailersjåføren Saul Vazquez tok av trafikkulykken i Kentucky, går nå viralt og skaper i mange fora opphetet debatt. Foto: Privat
ULYKKE: Bildet trailersjåføren Saul Vazquez tok av trafikkulykken i Kentucky, går nå viralt og skaper i mange fora opphetet debatt. Foto: PrivatVis mer

Debatten raser etter bildet av «den døde mannens sjel»

- Legg merke til skyggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ettermiddag tok lastebilsjåfør Saul Vazquez et bilde som raskt er blitt en snakkis i alle Internetts avkroker.

Han passerte en trafikkulykke i delstaten Kentucky i USA, tok opp telefonen sin og tok et bilde han siden publiserte på sin Facebook-konto.

Under bildet skriver han:

«Jeg tok dette bildet for bare et par minutter siden fra lastebilen min ved en ulykke mellom Campton og Stanton. Zoom inn og legg merke til skyggen over hatten til den ene politimannen. Alt jeg sier er at jeg håper alle de involverte har det bra.»

BILER I FART BLE FANGET AV WIRE: Et overvåkningkamera over trafikken i byen Xingtai i Kina, har filmet hendelsen hvor to minibusser plutselig blir løftet opp i en rar bevegelse. Det viser seg å være en ganske naturlig årsak. Video: Reuters Vis mer

Spekulasjoner

Som Internettet så ofte gjør, har det grepet begjærlig tak i bildet med begge hender, og kjørt igang spekulasjonsmølla om hva det er som utspiller seg på fotografiet. Legger man godviljen til, kan det som Vazquez sier, se ut som en skygge leviterer over ulykkesstedet.

De lokale amerikanske mediene, deriblant LEX18 som var først på den hurtigrullende ballen, skriver at ulykken skjedde rundt 17.30 på ettermiddagen.

Vazquez bedyrer også overfor den samme tv-kanalen at han ikke har tuklet med bildet på noe vis.

I Storbritannia skriver Daily Mirror at «Trafikant hevder at dette nifse bildet viser sjelen til en død motorsyklist som forlater kroppen på ulykkesstedet», mens Daily Mail stiller spørsmålet: «Viser dette bildet en manns sjel som forlater kroppen?».

Eller som Metro skriver: «Nok en dag på Internett, nok et bilde som hevder å være noe det så definitivt ikke er».

Danske BT tar den enda noen hakk lenger, og bekrefter kort og godt spekulasjonene under tittelen: «Hårrejsende foto efter ulykke: Kan du også se den døde mands sjæl?».

MYSTISK: En overvåkningsvideo viser at kvinnen plutselig faller i bakken uten at noen kommer nær henne. Video: Overvåkningskamera Vis mer

Skepsis

Dagbladets fotosjef, Frank Karlsen, stiller seg skeptisk til både fenomenet og bildets sannhetsgehalt.

Han viser ved noen enkle grep hvordan det er mulig å lage flere tilsvarende skygger som den på bildet med bilderedigeringsprogrammet Photoshop.

Han vedgår samtidig at det ikke er sikkert bildet er manipulert, men at det kan være så enkelt som at lyset treffer vegetasjonen i bakgrunnen noe annerledes enn i de umiddelbare omgivelsene.


        MANIPULERT: Dagbladets Frank Karlsen har manipulert inn ytterligere to skygger for å vise hvordan det kan gjøres. Originalbildet ligger øverst i artikkelen.
MANIPULERT: Dagbladets Frank Karlsen har manipulert inn ytterligere to skygger for å vise hvordan det kan gjøres. Originalbildet ligger øverst i artikkelen. Vis mer

Omkom på sykehus

Men om man ser bort fra det fototekniske, er det flere faktaopplysninger det er verdt å bite seg merke i.

LEX18 melder i sin første artikkel om saken at det riktignok var én person som var involvert i en motorsykkelulykke og at han mistet livet. Men dette skjedde først på sykehuset i ettertid.

Debatten raser også i ulike kommentarfelt, der det er stort sprik i hva folk mener. The Inquisitr er blant publikasjonene som diskuterer tematikken.

Mange er skeptiske, andre har forsøkt å analysere bildet for å finne spor etter juks og en rekke argumenterer for at det er «mye mellom himmel og jord» som ikke kan forklares.

Andre har igjen hisset seg opp over at Vazquez stoppet for å ta et bilde av ulykken i utgangspunktet. Ikke helt ulikt bilberger Richard Håkansson som forrige uke foralte til Dagbladet at han har sett seg lei på andre bilister som heller tar fram mobilen enn å hjelpe til.

HJEMSØKT?:  Betjentene på politistasjonen i Espanola, New Mexico, oppdaget en uskarp skikkelse på parkeringsplassen ved stasjonen. Nå tror flere skikkelsen er et spøkelse. Video: Espanola Police Department Vis mer