SNOWDEN I MOSKVA: På dette bildet, tatt fra den russiske tv-stasjonen Rossia 24, ses den amerikanske varsleren Edward Snowden ombord på en ferje. Det er varslet at han snart starter i ny jobb for et større, russisk nettselskap. Foto: AP Photo
SNOWDEN I MOSKVA: På dette bildet, tatt fra den russiske tv-stasjonen Rossia 24, ses den amerikanske varsleren Edward Snowden ombord på en ferje. Det er varslet at han snart starter i ny jobb for et større, russisk nettselskap. Foto: AP PhotoVis mer

- Debatten viser at jeg gjorde rett

Edward Snowden avslørte metodene og målene til den amerikanske spiongiganten NSA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Snowden mener den pågående debatten om overvåking og kontroll av etterretningstjenestene beviser at han gjorde rett i å avsløre metodene og målene til NSA.

Dette skriver den spionsiktede amerikanske varsleren i kronikken «Et manifest om sannheten» som ble trykket av Der Spiegel søndag.

- Denne informasjonen er nyttig, ikke skadelig, fordi den fører til at politiske reformer, tilsyn og lover nå blir foreslått, skriver han og mener at befolkningen har rett til å kjempe mot undertrykkelse av informasjon som omhandler forhold som er viktige for folk.

- Globalt problem Snowden mener at masseovervåking er et globalt problem som trenger en global løsning.

Han skriver at de hemmelige etterretningstjenestenes overvåkingsprogrammer setter individets privatliv, ytringsfrihet og åpne samfunn på spill. Teknologien innenfor spionasjen kan ikke legge føringer på politikken, fortsetter han.

Lekkasjene om alt fra påstått masseskanning av eposter til avlytting av statslederes telefoner verden rundt har vekket harme blant USAs allierte og har brakt Washington på defensiven.

Snowdens beundrere kaller ham en seirende menneskerettighetsaktivist, mens andre igjen mener at han er en forræder.

Ønsker åpen debatt - Vi har et moralsk ansvar for å sikre at våre lover og verdier begrenser overvåkingsprogrammer og beskytter menneskerettighetene. Samfunnet kan bare forstå og ha kontroll på disse problemene gjennom en åpen, hensynsløs og informert debatt, sier Snowden videre i kronikken.

Han hevder flere regjeringer følte seg såpass «avkledd» da avsløringene kom at de reagerte med å lansere «forfølgelseskampanjer» for å undertrykke debatten ved å true journalistene med straffeforfølgelse.

Snowden befinner seg i Russland, der han har blitt gitt asyl i minst et år.

I forrige uke sendte Snowden et åpent brev til Tyskland der han skrev at han regnet med internasjonal støtte til å få Washington til å slutte med «forfølgelsen» av ham.

Starter i jobb Lokale medier meldte i helgen at han skal ha blitt tilbudt jobb av Russlands fremste sosiale nettverksside VKontakte, men takket nei til dette.

Snowdens russiske advokat Anatoly Kucherena, som har nære bånd til myndighetene i landet, sa denne uka at amerikaneren skal starte i jobb i november for et «stort russisk nettsted». Han har nektet å oppgi navnet av sikkerhetsmessige grunner.

(NTB)

BER OM HJELP: Den tyske parlamentarikeren Hans-Christian Stroebele i De Grønne møtte Edward Snowden i Moskva og ga ham en varsler-pris. I retur sendte Snowden med ham et brev der han ber det internasjonale samfunnet presse USA til å droppe spionanklagene mot ham. Foto: IRINA OHO / EPA
BER OM HJELP: Den tyske parlamentarikeren Hans-Christian Stroebele i De Grønne møtte Edward Snowden i Moskva og ga ham en varsler-pris. I retur sendte Snowden med ham et brev der han ber det internasjonale samfunnet presse USA til å droppe spionanklagene mot ham. Foto: IRINA OHO / EPA Vis mer