Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Debutant på pinebenken

HAUGESUND (Dagbladet): Utenfor Edda kino i Haugesund sitter en mann og svetter nervøst. Inne i salen vises hans første spillefilm for første gang: - Jeg hadde en drøm i natt om at noen hadde lagt filmrullene i feil rekkefølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmer skal man ta på alvor, så regissør Are Kalmar var oppe hos kinomaskinisten i god tid før premieren og forsikret seg om at alt var som det skulle.

I to og et halvt år har Are Kalmar arbeidet for å komme fram til det resultatet kinopublikum i Haugesund i går fikk se. Kalmar har selv skrevet manuset, han har regissert, han har klippet filmen og står selv som produsent.

- Ja, jeg kan ikke skylde på noen andre, sier han.

Og ser seg engstelig omkring: Er det noen som går ut av salen før filmen er ferdig? Det er gått én time siden forestillingen begynte, og Kalmar vet at nå tetter det seg til der inne. Snart ligger skuespiller Bjarte Hjelmeland i en pøl av blod på senga. Skutt i hodet.

Blod og gørr

Debutanten Kalmar vet han har laget en film som kan vekke sterke følelser. «Livredd» har ubehagelig realistiske voldsscener, med mer blod og gørr enn vanlig er i norske filmer.

Vil han nå fram til publikum og kritikere med sine intensjoner? Vil de se «Livredd» som en advarsel mot den bølge av vold og normløshet som regissøren mener samfunnet trues av?

- Jeg skal lytte til både positive og negative kommentarer, sier Kalmar.

Stålsatt

«Livredd» begynte som en kortfilm, men ble dradd ut i lengde og innhold da Kalmar plutselig fikk respons og penger fra Norsk Filminstitutt.

Nå er det bare et kvarter igjen. Kalmar skal inn i kinosalen og vente på responsen. Blir det applaus? Skuldertrekk? Fy-rop? Hånlatter?

- Er du livredd?

- Jeg har stålsatt meg for denne dagen.

Så lister han seg inn i kinomørket, finner sin plass sammen med skuespillerne. Hovedrolleinnehaver Åsmund Brede Eike blir banket opp på lerretet. Så blir han skutt på. Både én og to ganger. Mer blod. Slutt.

«Gjort er gjort»

Det er fortsatt mørkt når rulletekstene går. Mørkt og dørgende stille. Noen reiser seg og går ut, andre blir sittende. Og så kommer applausen. Ingen trampeklapp, men nok til at Kalmars hjerte ramler ned fra halsen og finner et roligere leie.

Så kommer folk bort for å trykke regissørens svette håndflater. Blomster får han også og en svær limousin står klar utenfor kinoen til å frakte dagens debutant og skuespillerne hans til lunsj.

Skuespiller Bjørnar Teigen - en av filmens verste voldsmenn - skjønner hvordan regissøren har det:

- Jeg føler med deg, Are. Men det er ingen vei tilbake nå. Gjort er gjort.

PÅ PINEBENKEN: Regissør Are Kalmar svetter alene på en benk utenfor Edda kino i Haugesund, der hans debutfilm «Livredd» vises for første gang.