Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Debutanten ble stjerne

LONDON (Dagbladet): Edward Norton (27) er Hollywoods nye stjerne. Etter gjennombruddet med Norgesaktuelle «Et spørsmål om skyld» står filmselskapene i kø. Han har allerede spilt inn to andre filmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Norton gikk ut fra Yale universitet i 1991. Han har spilt i flere år med Signature Theatre i New York, som bare viser verker av nålevende forfattere.

- Vær obs på denne ungdommen Ed Norton. Han kommer til å bli en av de store, sa Dustin Hoffman til avisa Daily Mail etter å ha sett ham.

Vanskelig

«Et spørsmål om skyld» («Primal Fear») hadde norgespremiere 31. mai. Filmen fikk en firer på terningen av Dagbladets anmelder, som omtaler Edward Nortons filmdebut som «lysende».

Filmen handler om den arrogante stjerneadvokaten Martin Vail (Richard Gere), som bare tar de vanskeligste sakene.

Edward Norton spiller Aaron Stampler, som tiltales for å ha drept en biskop fordi han utnyttet ham seksuelt.

Han blir pågrepet like etter drapet med blod på hendene, klærne og skoene, men hevder at han ikke har utført drapet. Han så en annen i rommet før han fikk anfall og mistet hukommelsen.

Stampler lider av det som på engelsk kalles Multiple Personal Disorder (flerpersonlighetsproblemer). Han opptrer som to forskjellige personer - en snill og enkel person som kan skifte til en vill og brutal morder under stress. Den snille kan ikke huske hva som skjer når han går over til å bli brutal.

Realistisk

Filmen viser et samfunn der statsadvokaten er korrupt og samarbeider med kirken for å få tak i store landeiendommer som kirken eier. Statsadvokaten skjuler at biskopen er seksuelt pervers for å ha kontroll over ham.

Biskopen gjør Aaron Stampler og hans venninne til sexslaver. Stjerneadvokaten Martin Vail tror på gutten og tar saken hans trass i press fra statsadvokaten.

Roser Gere

- Hvordan var Richard Gere å samarbeide med?

- Jeg kan ikke få rost ham nok. Han var veldig beskyttende og kommer fra samme bakgrunn, som teaterskuespiller. Når jeg ikke var fornøyd med opptaket og regissøren ville gå videre, kunne jeg bare nikke til Richard, så ville han be om et nytt opptak. Det var lettere for ham, enn for en ukjent som meg, å be om dette.

Teateret

Edward Norton vil ikke gi opp teateret. Fram til neste filminnspilling i januar, skal han spille ved Signature Theatre.

Til nå har han spilt inn en musikal for Woody Allen, og filmen «Larry Flint» for Milos Forman.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media