Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Debutantenes store kveld

- Ærede president. En familiebil kan være så mangt. Slik åpnet nyvalgt stortingsrepresentant Per Roar Bredvold (Frp) sitt aller første innlegg i Stortinget. Med sin femminutters lovprising av kombibilen tok Frp-representanten debutantprisen for kveldens smaleste innlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens trontaledebatt i Stortinget var den store debutdagen for mange av de vel 60 nye stortingsrepresentantene. For mange lå nervene tykt utenpå, mens andre kjekt påpekte at dette ikke var verre enn et innlegg i kommunestyresalen.

Bastesen klubbet ned

- Jeg synes de fleste kom godt fra det. Absolutt godkjent, var stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahls dom.
- Mange er vel skolerte allerede, selv om det er lett å glemme seg i kampen hete, sier hun.

Og den som glemte seg bort i går kveld, og som fikk merke Kolle Grøndahls stortingsklubbe, var ikke uventet Kystpartiets mitraljøse, Steinar Bastesen. Han snakket så fort og utydelig at de drevne stenografene ikke maktet å følge med i svingene. Dessuten tiltalte han en representant direkte, noe som ikke er tillatt fra Stortingets talerstol.

- Jeg må gjøre oppmerksom på at all tale skal gå om presidenten, måtte Kolle Grøndahl påpeke.

Utover det holdt Bastesen seg godt innenfor de parlamentariske språkformer, og hans saftige bannord som «jaggu» var blitt til det akseptable «jammen».

- Jeg hadde ikke lagt klokka ved siden av. Så jeg var litt famlende om tida holdt, sa Bastesen etter debuten og lovet å slakke på tempoet neste gang.

Hønemor Hagen

Carl I. Hagens nye, store stortingsgruppe ble for første gang sluppet løs i Stortingssalen i går. Hagen var tydelig spent på sine håpefulles vegne, og oppførte seg som en ordentlig hønemor der han gikk rundt og sjekket Frp-representantenes manus og ga oppmuntrende klapp på skulderen.

- Jo da, en del er usikre, og jeg har forsøkt å hjelpe så godt jeg kan ved å gi råd, hjelp og veiledning. Noen har trengt litt hjelp med manuset, og jeg har gitt nyttige tips, sier han.

Ellers ble gårsdagens trontaledebatt preget av at opposisjonen nå er blitt til posisjon, og at representantene gikk surr i titler og posisjoner. Blant annet ga det seg utslag i at Jaglands liv som statsminister ble forlenget - takket være Kristin Halvorsen, som omtalte ham som statsminister i sitt innlegg.

Hele Norges coronakart