Debutanter i trøbbel

GENOVA (Dagbladet): Som vanlig er G8-toppmøtene en herreklubb. Det nye er at herreklubben har tre debutanter som alle er i trøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verten, Silvio Berlusconi, er så kontroversiell at han er uønsket som statsminister i Italia av sine kolleger i EU. USAs president, George W. Bush, har ertet på seg hele Europa med sin politikk med «Amerika først». Og Japans nye statsminister, Junichiro Koizumi, er mannen som bestyrer verdens nest største økonomi, som for fjerde året på rad kjemper desperat for å få vekstkurvene til igjen å peke oppover. For dem alle tre er toppmøtet her i Genova viktig, selv om kulissene er de verst tenkelige.

Bush hatfigur

Presidenten i USA vant neppe mer sympati med å erklære at demonstrantene «setter politikken i vanry, og bidrar til å låse verdens fattige fast til sin fattigdom».

George W. Bush er demonstrantenes største hatfigur.

Han er mannen som ikke vil skrive under på Kyoto-avtalen, som begrenser utslipp av klimagasser. Til gjengjeld vil han bygge et satellittsystem av forsvarsraketter, det såkalte stjernekrigsprogrammet. Bush, med sitt «Amerika først», er også politisk helt isolert inne på palassområdet, der de politiske samtalene finner sted.

Tvilsom vert

Verten for dette G8-møtet smilte seg gjennom formiddagen i går da han tok imot sine kolleger. Da han vant valget i mai, var han så kontroversiell i EU at man i det stille diskuterte om man skulle boikotte en Berlusconi-regjering slik man gjorde for et år siden, da den høyreekstreme Jörg Haiders Frihetsparti kom inn i Østerrikes regjering.

Berlusconi, som er Italias rikeste mann, har en kombinasjon av ubestridt mediemakt, bekjentskaper i mafiaverdenen og et rulleblad fullt av rettssaker etter tvilsomme økonomiske transaksjoner. De fleste i EU mente at dette var både upassende og kritikkverdig, men det har ikke blitt noen EU-boikott av Italia under Berlusconi.

Ikke helt frisk

Junichiro Koizumi kom i går til Genova med en plan for gjenoppbygging av den japanske økonomien. Det trengs, for den japanske yen har tapt 8,7 prosent av sin verdi hittil i år, og Nikkei-indeksen i Tokyo faller stadig.

- Jeg er ekstremt engstelig for fallet i aksjemarkedet, sier Koizumis finansminister, Masajuro Shiokawa, som også er her i Genova.

Det er den ungdommelige 59-årige Koizumi som har fått i oppdrag å gjenreise den japanske økonomien, som har kjempet i motbakke helt siden krakket i asiatisk økonomi i 1998. Japan, som hele tida har vært motoren i denne økonomien, sakker nå akterut, og har for fjerde år på rad negativ vekst.

G8-møtet er altså som andre sosietetsball; debutantene har det vanskeligst.