Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Deep Throat» avslørt?

Amerikanske journaliststudenter tror de har funnet ut hvem som er «Deep Throat».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Deep Throat», den hemmelige kilden som sørget for Richard Nixons avgang, var en juridisk rådgiver på mellomnivå i Det hvite hus. Mannen heter Fred Fielding, ifølge en gruppe amerikanske journaliststudenter.

Felte presidenten

De sier iherdig gravearbeid har brakt for dagen beviser for at Fielding var Washington Post-journalistene Bob Woodward og Carl Bernsteins hovedkilde under opprullingen av Watergate-skandalen.

Watergate-skandalen førte til at Richard Nixon gikk av som president i 1974.

Da var det gått to år siden innbruddet i det demokratiske opposisjonspartiets valgkamphovedkvarter i Watergate-bygningen i Washington. Nixon ble gjenvalgt i 1972, men måtte to år senere som første og hittil eneste president i USAs historie si fra seg vervet som statssjef, takket være Woodward, Bernstein - og den fremdeles ukjente «Deep Throat».

Kynisme

Denne kilden var en sentralt plassert medarbeider i Det hvite hus. Medarbeideren var sjokkert over snusket, hensynsløsheten og kynismen som preget presidenten og hans nærmeste krets.

Vedkommende fôret Woodward og Bernstein med detaljerte opplysninger, men stilte som klar betingelse at han inntil sin død skulle forbli en anonym kilde.

Journaliststudentene og deres lærer ved universitetet i delstaten Illinois har heller ikke fått noen hjelp fra Woodward eller Bernstein i jakten på «Deep Throat», et dekknavn hentet fra en den gang mye omtalt pornofilm. De har brukt fire år på å granske arkiver og snakke med andre veteraner fra den dramatiske Watergate-affæren, og nå er konklusjonen klar.

«Deep Throat» må ha vært Fred Fielding, en nær medarbeider av Nixons juridiske sjefrådgiver John Dean, som selv ble et framtredende offer for affæren, sa studentene på en pressekonferanse i Chicago denne uken.

- Det er veldig lite av materialet som ikke peker mot ham, tilføyde studentenes lærer, professor Bill Gaines.

Nøkkelposisjon

- Som Deans assistent satt Fielding i en nøkkelposisjon der han fikk vite alt om den ulovlige dekkoperasjonen etter Watergate-innbruddet. Han kunne observere begivenhetene på nært hold, men på en slik måte at han ikke selv kunne beskyldes for å delta i dekkoperasjonen, framholdt professor Gaines.

Fielding var med på viktige møter, fikk referater fra samtaler mellom andre sentrale medarbeidere i kretsen rundt Nixon, og hadde tilgang til rapporter fra det føderale politiet FBI.

- Det må ha vært Fielding, jeg kan ikke forstå hvem det ellers kunne være, sier Gaines.

Frank Fielding selv har ifølge professoren fått oversendt en pakke med alle relevante dokumenter i saken og med en oppsummering av journaliststudentenes argumenter, og blitt bedt om å kommentere innholdet. Ifølge Bill Gaines har han ikke svart på henvendelsen.

(NTB)

MÅTTE GÅ:</B> Richard Nixon måtte gå fra presidentembedet etter Watergate. Men den hemmelige kilden ble aldri avslørt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media