- JEG ER HAN DE KALTE DEEP TROATH: Her er Mark Felt avbildet da media fra hele verden beleiret huset til den Alzheimer-rammede mannen dagen etter at hans livs hemmelighet var kommet for dagen.
- JEG ER HAN DE KALTE DEEP TROATH: Her er Mark Felt avbildet da media fra hele verden beleiret huset til den Alzheimer-rammede mannen dagen etter at hans livs hemmelighet var kommet for dagen.Vis mer

«Deep Throat» er død

Mark Felt (95) var verdens mest kjente anonyme kilde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mark Felt, tidligere visedirektør i det føderale politiet FBI, døde i går, 95 år gammel.

Han gikk bort klokka 12.45 på et lokalt sykehus ved hjemmet hans i Santa Rosa i California.

Det melder blant andre Washington Post - avisa som gjorde Felt til verdens mest berømte varsler, langt bedre kjent under kallenavnet «Deep Throat».

FBI-lederen var Washington Posts utrolig vikte innside-kilde under Watergate-skandalen, avisavsløringene som felte Richard Nixon i 1974. Korrupsjon, innbrudd, ulovlig avlytting og andre skitne triks som kunne spores helt til topps i administrasjonen gjorde at Nixon ble den eneste amerikanske presidenten i historien som har måttet gå av.

Det var først 30. mai 2005, over 30 år etter Watergate, at Mark Felt trådte fram i lyset og erklærte at det var han som var den myteomspunnede kilden.

«I'm the guy they used to call Deep Throat», sa Felt til sin advokat i San Francisco.

Journalist Bob Woodward valgte å bekrefte opplysningen, som umiddelbart gjorde Mark Felt verdenskjent. Det var Woodward som i intrikate møter med den svært forsiktige kilden fikk de helt sentrale opplysningene som etter hvert ga beviser på presidentens illegale aktiviteter.

Felt hadde som visedirektør tilgang på alt av dokumenter i FBI på et tidspunkt da han ble stadig mer opprørt over Nixons misbruk av den mektige politigreina. Samtidig spilte trolig også Felts karrierenederlag i 1972, da han ikke fikk sjefsstolen i FBI etter Edgard J. Hoovers død, også inn i motivene da han valgte å hjelpe gravejournalistene Woodward og Bernstein.

Kildevernet  rundt den kanskje best bevoktede hemmeligheten i avisverdenen var ekstremt, og lite tyder på at Felt kunne blitt avslørt før dødsdagen om han ikke selv hadde valgt å ta æren for lekkasjene tre år før han i dag sovnet inn.

Teoriene var imidlertid uttallige, og Felt hadde ved flere anledninger dukket opp i spekulasjonene uten at noen fikk noen bekreftelse. Richard Nixon mistenkte ham helt fra starten av, men Felt benektet iherdig at han spilte en av hovedrollene i USAs største politiske skandaleopprulling.

Internt i FBI var det Felt som ble satt til å etterforske lekkasjene - og dermed seg selv.

Det var en redaktør i Washington Post som spøkefullt døpte den ultrahemmelige kilden «Deep Throat», et ordspill på den famøse pornofilmen fra samme periode og den amerikanske betegnelsen på fullstendig anonymisert kildebruk - «deep background».

EKSTREMT HEMMELIGHOLD: Richard Nixon selv hadde mistanke til Felt, som under Watergate-opprullingen var visedirektør i FBI. Men Washington Post klarte å holde "Deep Throats" identitet skjult helt til Felt selv sto fram over 30 år seinere.
EKSTREMT HEMMELIGHOLD: Richard Nixon selv hadde mistanke til Felt, som under Watergate-opprullingen var visedirektør i FBI. Men Washington Post klarte å holde "Deep Throats" identitet skjult helt til Felt selv sto fram over 30 år seinere. Vis mer