«Deep Throat» etterforsket seg selv

Nye pikante avsløringer funnet i FBI-arkiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nylig innrømmet den pensjonerte FBI-agenten Mark Felt at han var «Deep Throat», USAs best bevarte hemmelige journalistkilde. I over 30 år har spekulasjonene gått om hvem som foret to journalister i Washington Post med hemmelig informasjon om Watergate-skandalen, en sak som endte med president Nixons fall.

Det amerikanske tidsskriftet The Nation har gravd i gamle FBI-arkiver og funnet ut at Mark Felt, som nestkommanderende i FBI dengang, fikk ansvaret for etterforskningen mot seg selv. Målet var klart. «Deep Throat» skulle stanses.Ved å lede etterforskningen mot seg selv, kunne Felt hele tiden vite om noen av agentene var på sporet av ham og eventuelt lure dem.

Forvirret sine ansatte

Flere av dokumentene og rapportene som The Nation har funnet i FBI-arkiv er skrevet og undertegnet av Felt selv.

I et av notatene hans skriver han:

«Journalistene Woodward og Bernstein kan ha mottatt hemmelig FBI-informasjon fra noen utenfor FBI».

Ved å formulere seg på denne måten benyttet «Deep Throat» muligheten til å lede agentene sine til å lete etter kilden utenfor FBI, og dermed rette oppmerksomheten vekk fra seg selv.

I det samme notat navnga Felt en distriktsanklager i Miami som en mulig kilde for journalistene.

Felt beordret også sine agenter til å avhøre samtlige FBI-ansatte som hadde vært i kontakt med distriktsanklageren, og dermed dynget ham dem ned med helt unødig arbeid.

Felt kom etterhvert i søkelyset i Watergate-saken, men ble sjekket ut etter en stund.

PÅ VAKT: Mark Felt ledet etterforskningen mot seg selv. Her har noen fotografert ham når han drev med pistoltrening i FBI-regi.