«Deep Throat» kan være avslørt

Mannen som hjalp USAs medier til å felle president Richard Nixon var en forbigått politimann som ønsket hevn. «Deep Throat» var Martin Felt, skriver London-avisen The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Deep Throat» er amerikansk politisk journalistikks mest berømte anonyme kilde. Denne personen skal ha forsynt stjernereporterne Bob Woodward og Carl Bernstein med innside-informasjon under Watergate-krisen.

Krisen begynte med et innbrudd i det demokratiske partis valgkamphovedkvarter i Watergate-bygningen i Washington D.C. 20. juni 1972. Denne tilsynelatende alminnelige kriminalsaken utviklet seg til et politisk jordskjelv.

Sporene

Planleggingen av innbruddet ble etter hvert sporet direkte tilbake til Det hvite hus. The Guardian minner om at der satt det folk i ansvarlige stillinger som ikke skydde noen midler i kampen for å knuse opposisjonen og beskytte sin egen makt.

Avsløringene endte med at Richard Nixon som første og hittil eneste president i USAs historie måtte gå av midt i en embetsperiode. Årsaken var avsløringene av at Nixons folk med presidentens vitende hadde avlyttet og trakassert politiske motstandere.

Woodward og Bernstein har tidligere gjort det klart at de ikke ville avsløre hvem «Deep Throat» var, før hun eller han er død. Dermed har spekulasjonene om den anonyme kildens identitet gått høyt i over et kvart århundre, og nå mener The Guardian å ha svaret.

Forbigått

Martin Felt lever i beste velgående i delstaten California, der Bob Woodward skal ha besøkt ham så sent som for tre år siden. I 1972 var han nummer tre i USAs føderale politi FBI, der han ble forbigått da sjefsposten skulle besettes etter den legendariske Edgar J. Hoovers død.

Carl Bernsteins eks-kone Nora Ephron, som selv er en meget kjent skribent, skal ifølge The Guardian lenge ha vært overbevist om at Martin Felt var «Deep Throat». Richard Nixon var ifølge flere historikere overbevist om det samme.

Hvorfor ble kilden kalt «Deep Throat»? Årsaken er noe uklar, men navnet er i hvert fall hentet fra en beryktet pornofilm med den nå nylig avdøde Linda Lovelace i hovedrollen, som i 1974 gikk på snuskete filmbuler i USA.

NTB

Avslørerne: Journalistene Woodward og Bernstein skrev saken som førte til presidentens avskjed.
Avslørt: Etter Watergate-skandalen ble Nixon den første presidenten i USA som gikk av «frivillig».