Definitivt lillesøstera til Gro

Vår nye justisminister er definitivt søstera til Gro: En effektiv og dyktig karrierekvinne som fikk barn samtidig som hun tok utdanning og var politisk aktiv. Men Hanne Harlem (35) har også andre sider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er 25 år yngre enn storesøster Gro, og påstår hardnakket at andre hele tida har vært mye mer opptatt av å sammenlikne henne med søstera enn det hun selv har vært.

- Jeg har gjort mine valg, selv om de opplagt er påvirket av min bakgrunn. Fordelen er at folk blir fortere oppmerksomme på meg. Ulempen er at det ofte har kommet folk bort til meg og bedt meg hilse til Gro. Det kan jo være en pest og en plage, sier hun og ler.

- Finnes det likhetstrekk mellom dere?

- Det får du spørre andre om, sier Hanne, før hun innrømmer at begge nok har en tendens til å være litt kontante. I tillegg er hun ikke i tvil om at deres menn er enige om at livet ville blitt uutholdelig dersom kvinnene i huset plutselig ble hjemmeværende.

Mye ute på by'n

Det er ikke vanskelig å finne flere likhetstrekk. Hanne ble med i AUF som 15-åring, ble valgt inn i Oslo bystyre da hun var 19, tok juridisk embetseksamen da hun var 25, og ble byråd for barn og utdanning da hun var 26. Innimellom rakk hun å jobbe hos regjeringsadvokaten, være personlig sekretær for barneminister Matz Sandman og føde to barn.

- Har du aldri hatt behov for å leve livet og skeie litt ut?

- Jeg gjorde det en periode, etter at jeg ble skilt. Da var jeg mye ute på byen, og var sånn «søren nå stenger de, og klokka er bare fire!» Folk visste jeg hadde vært på Smuget kvelden i forveien, for de hadde hørt latteren min gjennom hele lokalet. Jeg fikk i grunnen stilt behovet for å skeie ut da.

- Hvorfor valgte du å få barn allerede da du var 21 år?

- Nå er det ingen hemmelighet at barnet ikke akkurat var planlagt. Men er en tilstrekkelig redd for å bli gravid i ung alder, er en vel mer forsiktig også, sier trebarnsmoren og ler. Selv hadde hun hatt lyst til å få barn siden hun var 17- 18 år, så det var aldri i hennes tanker å ta abort.

Men sorgen og gleden vekslet fort i hennes liv på denne tida. Ett år etter at hun hadde fått datteren Ingrid, døde hennes far. Sorgen var tung og langvarig. Midt oppe i det hele fødte hun sønnen Trygve.

Lønna halvert

Nå har livet hennes igjen tatt en ny vending. Etter bare et par måneder i ledelsen i Hydro der hun var nyutnevnt innkjøpsdirektør, har hun takket ja til en av de mest utsatte og arbeidskrevende statsrådspostene her i landet. Lønna blir halvert, men det synes hun er et luksusproblem så lenge den ligger over et visst nivå. Lønna betydde ingenting da hun vurderte statsrådsjobben.

- Det var ikke i mine tanker å si nei når du får en sånn utfordring og mulighet til å sitte i en posisjon der du gjør ordentlig nytte for deg, for å si det sånn. Formålet er i alle fall å gjennomføre endringer som gjør verden til et bedre sted.

Foreløpig vil hun ikke si noe om hva som blir hennes satsingsområder i Justisdepartementet, men at hun vil trives er hun ikke i tvil om:

- Det har alltid vært viktig for meg å stå for det jeg gjør, og være til nytte i samfunnet. Jeg er i alle fall mye mer happy med meg selv da, sier lillesøstera til Gro.

astrid.g.handeland@dagbladet.no

LITT LIKE: Om Hanne Harlem har likhetstrekk med storesøster Gro? -Det får du spørre andre om, svarer 35-åringen.