«Deg gjør vi slutt på med en kniv i magen»

BERLIN (Dagbladet): Renate Kantelberg-Abdulla (48) har mottatt en strøm av trusler, også drapstrusler, etter at hun sto fram og fortalte om hvordan sønnen Joseph (6) ble myrdet av nynazister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nynazister marsjerte forbi huset og sjikanerte den tysk-irakiske familien ved å gjøre Hitler-hilsen. Truslene kom etter at Renate torsdag ettermiddag og kveld hadde blitt intervjuet av samtlige betydningsfulle tyske fjernsynsselskap om det bestialske mordet på hennes vesle sønn i badeparken i den østtyske småbyen Sebnitz 13. juni 1997.

- Deg gjør vi slutt på med en kniv i magen, lød en av de anonyme telefontruslene familien har fått.

Sjokktilstand

Til Dagbladet forteller Renate at hun gjennom årene har mottatt en rekke trusler fra nynazister i småbyen, både før sønnen ble myrdet og spesielt da hun startet sin egen etterforskning for å finne sannheten om sønnens død.

Tyskerne er i sjokktilstand etter opprullingen av mordet på Joseph.

Sjokket gjelder ugjerningen, som var så grusom at den knapt er til å fatte. Og den gjelder oppførselen fra politiet, påtalemyndigheten og rettsmedisinerne.

Beryktede nazister

Motvillig innrømmer nå statsadvokatkontoret i Dresden, som er hovedstad i delstaten Sachsen, at minst en av de tre som er arrestert og siktet for mord, tilhører den beryktede nazigruppa Skinheads Sächsische Schweiz.

De tre er identifisert som Maik H. (20), Uta Sch. (21) og Sandro R. (25). De to sistnevnte er samboere. Sandro blir regnet som hovedmannen bak ugjerningene da Joseph ble slått, trampet på, gitt elektrosjokk, dopet ned med nervemiddelet ritalin og dumpet i svømmebassenget foran øynene på nærmere 300 badegjester.

Rundt 50 brølende nynazister deltok i ugjerningen.

Planlagt drap

En 16-åring som var vitne til drapet, har under ed fortalt at han et par dager tidligere overhørte en gruppe nynazister som snakket om at de planla å drepe begge søsknene.

- Diana skulle druknes i elva Sebnitz. Det skulle se ut som om hun hadde kastet seg i elva i sorg over brorens skjebne, forteller vitnet om samtalen han overhørte.

Diana ble holdt tilbake med makt av noen av nynazistene da hun forsøkte å komme lillebroren til unnsetning.

Renate Kantelberg-Abdulla retter voldsom kritikk mot politiet og statsadvokaten. Mistanken er vekket om at slendrianen i etterforskningen skyldes rasisme.

Forsømte seg

- Politiet ønsket ikke å snakke med oss etter drapet. I politiets arkiv er dødsfallet henlagt med påskriften «Joseph Abdulla - iraker». Joseph var født som tysk statsborger.

Først etter at familien selv hadde betalt for en ny obduksjon som påviste at Joseph var forgiftet, gikk statsadvokaten i Dresden med på å ta saken opp igjen.

Regjeringen i Berlin har nå krevd full opprulling av drapet på Joseph.

DØDSTRUET: Renate Kantelberg-Abdulla sammen med datteren Diana ved bassenget der sønnen Joseph ble drept av nynazister.
SØSTEREN: Josephs søster Diana med et bilde av henne og lillebroren.