- Deilig å se Frp's utstillingsvindu falle fra hverandre

Det er 20 år siden Frp-nestleder Terje Søviknes ble Os-ordfører. Nå har den første målingen kommet på fire år. Han kan bare ha uker igjen.

KNIVSEGG: Os-ordfører og Frp's andre nestleder Terje Søviknes tok imot partileder Siv Jensen under valgkampåpningen på torget i Osøyro forrige helg. Samme uke kom den første målingen på fire år - den viser at Frp mister flertallet i utstillingsvinduet sitt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KNIVSEGG: Os-ordfører og Frp's andre nestleder Terje Søviknes tok imot partileder Siv Jensen under valgkampåpningen på torget i Osøyro forrige helg. Samme uke kom den første målingen på fire år - den viser at Frp mister flertallet i utstillingsvinduet sitt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

- Det er deilig å se Frp's utstillingsvindu falle fra hverandre, sier Nils-Anders Nøttseter (MDG) om det som er iferd med å skje i Frp-flaggskipet Os.

Nøttseter sitter i formannsskapet i Os sør for Bergen, som fra nyttår blir Bjørnafjorden kommune når den slås sammen med Fusa.

Denne uka våknet han opp til en uvirkelig telefon fra BA.

MOT BRAKVALG: Nils-Anders Nøttseter er listetopp for MDG i Bjørnafjorden. Foto: MDG
MOT BRAKVALG: Nils-Anders Nøttseter er listetopp for MDG i Bjørnafjorden. Foto: MDG Vis mer

- De ringte meg og sa at de hadde en sjokkerende god måling. Jeg spurte hva tallene var og fikk til svar at MDG ble målt til 13,3 prosent. Selv om feilmarginen sier at det kan være 9,3 er det fortsatt langt bedre enn vårt best case scenario. Det er helt fenomenalt, sier Nøttseter.

- Maktarrogante

Målingen i BA var ikke like hyggelig å våkne til for Høyre og Fremskrittspartiet, som har styrt Os siden 1999. Da ble Terje Søviknes ordfører, og det har han vært siden bare avbrutt av et par år som olje- og energiminister.

I den første målingen siden 2015-valget er flertallet borte i kommunen, der Frp-leder Siv Jensen holdt sin valgkampåpning forrige helg. Torsdag kom målingen som viser at mer enn én av fem (22 prosent) av Frp-velgerne har forsvunnet.

De har gått til Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og ikke minst MDG, som går fram sensasjonelle 8,7 prosentpoeng. Frp er fortsatt største parti med 27,3, men pustes nå i nakken av Arbeiderpartiet på 23,1. Høyre og Frp, som har styrt bygda i 20 år, har nå 41,5 prosent mot 47,6 i 2015.

- Etter 20 år med Frp ved makta er det mange som er lei og som ønsker et skifte. Det er en helt annen stemning her enn ved tidligere valg. Mange opplever Søviknes og Frp som maktarrogante. Vi håper å samle opposisjonen for et maktskifte, sier Trine Lindborg, Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

FRP-BURGER: Frp-leder Siv Jensen og Os-ordfører Terje Søviknes serverte burgere i Os da de startet valgkampen forrige helg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FRP-BURGER: Frp-leder Siv Jensen og Os-ordfører Terje Søviknes serverte burgere i Os da de startet valgkampen forrige helg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Tallsurr

Torsdag var partisekretær Kjersti Stenseng Arbeiderpartiets i Bjørnafjorden for å drive valgkamp. Hun ønsket under besøket å arrestere Søviknes for feil tallbruk i en debatt med Hadia Tajik på TV 2 kvelden før.

I debatten skrøt Søviknes av at de i Os kommune har 75 prosent heltidsstillinger innen omsorgssektoren og jobber mot 80 prosent, noe som ville plassert Os i en egen liga på norgeskartet.

- Enten lyver han eller så har han et helt eget regnestykke, sier Stenseng.

Arbeiderpartiet viser til KS som forteller at Os har 26,8 prosent heltidsansatte i helse- og omsorgssektoren. Snittet på alle kommuner i Norge er 35 prosent.

På spørsmål fra Dagbladet om hvor 75 prosent heltid i helse- og omsorgssektoren kommer fra, svarer Søviknes at han surret med tallene og at han tok tallene for hele kommunen.

Videre viser Søviknes til at i kommunen jobber 32 prosent av sykepleierne 100 prosent stilling, mens 34 prosent jobber 80 til 100 prosent - den siste gruppen har ifølge Søviknes i stor grad valgt deltid selv. Resten - 34 prosent - jobber under 80 prosent.

Men helse- og omsorgssektoren er som kjent mer enn sykepleiere.

- Dette er et dårlig forsøk på bortforklaring. Det vitner om hvor lite engasjement Terje Søviknes og Frp har for helsefagarbeidere og sykepleieres hverdag. Her avslører enten Søviknes sitt eget manglende engasjement eller så ror han seg bort fra en løgn, sier Stenseng fra valgkampturneen i Frp-landet.

- Deilig seier

- Ville det vært ekstra deilig for Arbeiderpartiet å vinne Frp-bastionen Os?

- Det hadde helt klart vært en deilig seier, ja, sier partisekretær Stenseng.

Søviknes ønsker ikke å bruke så mye av sin arbeidskapasitet på Arbeiderpartiet i valgkampen, i stedet peker han på resultatene etter 20 år med Frp-styre.

- Jeg skjønner at Arbeiderpartiet bruker mye ressurser på valgkampen i Bjørnafjorden. Vi i Frp kommer til å fokusere på egen politikk som har skapt fantastiske resultat i Os gjennom 20 år. Vi har bunnsolid økonomi og er 6. beste kommune i landet på Kommunebarometeret 2019 - uten en krone i eiendomsskatt, sier Søviknes.

Nøttseter fra MDG er vokst opp på Os, men flyttet til Bergen i 1999. Nå er han tilbake i hjembygda og snur den politisk på hodet.

- Den flåsete varianten er at jeg flyttet i politisk asyl i 1999. Så var det ingen som gjorde noe med det, og jeg flyttet hjem. Det er på høy tid vi får noen andre tanker her, sier Nøttseter, som også anerkjenner innsatsen til Søviknes.

- Terje har gjort noen gode ting i løpet av de 20 årene, men jeg opplever at han er litt på tørke nå. Vi trenger politikere som har noen nye visjoner.