Reddet etter 29 dager på åpent hav:

- Deilig med en pause fra alt

Båtturen utenfor stillehavsparadiset Salomonøyene ble et mareritt da uværet overrasket de to kompisene. Men da de ble reddet, var de enige om at det egentlig hadde vært en fin tur.

ALENETID: De to mennene ble overrasket av uvær mellom Salomonøyene og Papua Ny-Guinea. - Det var deilig med en pause fra alt. Illustrasjonsfoto: Reinhard Dirscherl/Imagebroker/NTB
ALENETID: De to mennene ble overrasket av uvær mellom Salomonøyene og Papua Ny-Guinea. - Det var deilig med en pause fra alt. Illustrasjonsfoto: Reinhard Dirscherl/Imagebroker/NTB Vis mer
Publisert

3. september kastet Livae Nanjikana og Junior Qoloni loss i sin lille, åpne motorbåt.

Sammen med Junior var han på vei fra den vesle øya Mono på vestkysten av Salomonøyene, til byen Noro på Ny-Georgia-øyene 200 kilometer lenger sør.

Få timer etter at de la fra kai, ble de overrasket av dårlig vær.

Det skulle bli oktober før de så et annet menneske igjen.

- Da uværet kom var det ille, men det ble verre, og skremmende, da GPS-en døde, sier Livae ifølge The Guardian.

INNBRYTER: Sherri Harris var ute på tur da hun plutselig møtte på en bjørn. Så skjer det noe litt utenom det vanlige. Video: Viralhog. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Overlevde på kokosnøtter og regnvann

Farvannet mellom Salomonøyene og Papua Ny-Guinea er kjent som et farlig og uberegnelig sted blant erfarne sjømenn i området.

- Vi kunne ikke se hvor vi var, eller hvor vi var på vei, så vi bestemte oss for å slå av motoren og vente, for å spare drivstoff, forteller Livae.

De to klarte å overleve i nesten én måned på åpent hav. De første ni dagene takket være frukt de hadde med seg.

De neste 20 dagene overlevde de på regnvann og kokosnøtter som fløt forbi, sier mennene til statskringkasteren på Salomonøyene, SIBC.

Hver gang de så en flytende kokosnøtt i horisonten, startet de påhengsmotoren for å få den sårt tiltrengte næringen om bord, forteller de.

Mennene brukte ifølge dem selv en liten øks de hadde med seg og båtens anker for å skjære opp kokosnøttene.

SSSSSSS: Australske Keith Williams satte kaffen i halsen da han fikk besøk av en ubuden gjest. Video: Keith Williams / Storyblocks / Youtube Vis mer

Reddet av fisker i kano

- Etter flere dager fikk vi ideen om å bygge et seil. Så vi lagde en slags mast og seil og seilte etter vindens retning, sier de.

Etter 29 dager hadde de drevet rundt 400 kilometer. Jakten på kokosnøtter hadde fylt magen, men tømt motoren for det meste av drivstoff.

Da så de endelig tegn til liv i horisonten. En fisker i en kano ble kompisenes redningsmann.

Med det lille drivstoffet de hadde igjen, fikk mennene startet motoren og satt kurs mot fiskeren. Før de nådde fram var bensintanken tom.

- Det var da vi ropte og vinket febrilsk med hendene til fiskeren så oss og padlet mot oss, minnes de to mennene.

- Da han nådde oss, spurte vi: Hvor er vi nå? Og han svarte: Papua Ny-Guinea. Åh, nå er vi trygge, beskriver Nanjikana lettelsen som strømmet gjennom den utmagrede kroppen.

Fiskeren tauet båten med de to til land. Totalt utmattet ble Junior og Livae båret til et nærliggende hus.

- Vi visste ikke hvor vi var, men vi forventet ikke å være i et land, sier Livae.

Kjærkommen pandemipause

Til tross for at båtturen endte som en kamp for livet, tar Livae med seg positive ting etter dramaet på havet.

Blant annet at de ble et kjærkomment avbrekk fra den globale coronapandemien.

- Jeg hadde ingen anelse om hva som foregikk da jeg var der ute. Jeg hørte ingenting om covid eller andre ting. Jeg ser fram til å komme hjem, men det var en deilig pause fra alt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer