DEKK ditt behov

Piggdekk eller vinterdekk - hva dekker ditt behov? Hva er det mest sikre, hva støyer minst, er virkelig vinterdekk uten pigger like bra som et piggdekk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålene er mange fra dem som skal kjøpe seg nye vinterdekk. Etter å ha kjørt på en rekke dekktyper under alle føreforhold, er mitt råd: Bestem selv hva som passer best for deg. De siste årene er det skjedd en revolusjon når det gjelder vinterdekk (eller det noen fortsatt kaller for «piggfrie dekk»).

Det er bare i Finland, Norge og Sverige at bilister kjører på piggdekk.

Ingen produsent kan bruke millioner på å utvikle og sette i produksjon et nytt piggdekk. Til det er det nordiske markedet for lite. Markedet er enormt og derfor har alle produsenter satset mye på å utvikle de beste vinterdekkene. Dekket som fungerer best under alle forhold, er ennå ikke oppfunnet. Dekk vil alltid være et kompromiss, og derfor må du finne ut hva som teller mest for deg.

Piggdekk på våt is

Piggdekk er best på våt is.

Da er det intet som er bedre. Når det er nullføre og vannet renner på isen gjør piggene underverker. Men du har ingen som helst fordel av pigger i snø eller på bar veibane. Du har også liten fordel av pigger når det er kaldt. På bar veibane kan piggene gi deg lengre bremselengder. For når stålpigger treffer veibanen, blir det nesten som en rattkjelke som er vanskelig å styre. Kjører du med piggdekk, må du ekstra aktsomhet på bar veibane, og holde ekstra stor avstand til bilen foran. Piggdekkene støyer kraftig. De hakker opp asfalten og sørger for større forurensing. Piggene er en av hovedårsakene til at mange veier må ha ny asfalt nesten hvert år.

Bedre komfort

Vinterdekkene er bra under nesten alle forhold. De gir bedre komfort og langt mindre støy. Du behøver ikke skru opp radioen i vintertrafikken - det må du om det på bilen er piggdekk. De nye og beste vinterdekkene har en spesiell gummiblanding som gjør at dekkene holder seg myke i kulda. Skal et dekk ha i seg en stålpigg, er det mer viktig at gummien er laget slik at den kan holde på piggene. Vinterdekk er best for alle som kjører mest i byen. Men kjører du piggfritt, må du kjøre med større aktsomhet.