- Dekker ikke giften som avtalt

Beboere i Oslofjorden fortviler. Ber Bjørnøy om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter lang tids politisk tautrekking endte Statens forurensingstilsyn (SFT) i 2005 med å gi Vegvesenet og Oslo Havn tillatelse til omfattende miljøopprydningen i Indre Oslofjord, der miljøgifter har hopet seg opp i flere tiår. To av de viktigste planene var:

 • Plassere store mengder giftslam fra kaiannleggene i Oslo i et dypvannsdeponi i Oslofjorden.
 • Bruke rene leiremasser fra utgravingen av den nye Bjørvikatunnellen i Oslo skulle gå til å dekke til en rekke forurensede områder i Oslo havn.

  Nå lurer innbyggerne og ordføreren på hva som skjedde med løftene fra Oslo Havn, Statens Forurensingstilsyn (SFT) og Vegvesenet. Etter at deponeringen startet i mars 2006 har mye endret seg.


  - Forurensingsprosjekt
  - Nå kan de verken redegjøre for om giftslammet havner i deponiet sitt eller sørge for at forurensede områder i Oslo havn dekkes til og det marine miljøet bevares, sier ordfører Christian Holm (Sv) i Nesodden kommune til Dagbladet.no.

  17. januar startet Vegvesenet å dumpe de rene leirmassene et annet sted enn avtalt. Innbyggerne i Nesodden kommune ble ikke informert og ordføreren fikk vite om dette gjennom en lokal aksjonsgruppe.

  - Kommunestyret her ute støttet i sin tid et miljøprosjekt, men det har vist seg at dette kan bli et forurensingsprosjekt. Vi kan ende opp uten masse til å dekke de forurensede områdene. sier Holm.

  Giftdeponiet ligger i mellomtiden som et åpent sår på havbunnen og de forurensede områdene dekkes ikke til. På lang sikt kan dette få store konsekvenser for næringskjeder og økosystemet i Oslofjorden, frykter ordføreren.

  Holm utfordrer nå statsråd Helen Bjørnøy (Sv) til å finne en løsning, ettersom staten er den endelige instans som stoppe Vegvesenet og Oslo havn sitt arbeid.

  - Så langt har de støttet seg til SFTs konklusjoner om at dette skal gå bra, men det ser vi jo at det ikke gjør, sier Holm.


  Lokal motstand
  Det har vært mye lokal motstand mot prosjektet. En lokal gruppa har jobbet hardt mot giftdumpingen i Oslofjorden.

  - Vi ser at de utfører det på billigste og enkleste måte. Samtidig står fisk og spiser av giftslammet på bunnen her ute, sier deltaker i innbyggerinitiativet på Nesodden Are Dammann.

  Nå skal ordføreren sende brev til Bjørnøy.

  - I det første brevet spurte vi om ikke man burde avblåse arbeidet til man har kontroll på hva som skjer med giftslammet som dumpes i havet. Nå lurer vi på om de har avblåst planene med å dekke de forurensede områdene med rene masser, slik det har blitt lovet, sier Holm.

  Vegvesenet avviser ordførerens påstander.
  - Vi har i flere måneder jobbet med å dekke til de forurensede områdene, og kommer til å fortsette i henhold til planen Nesodden kommune er gjort kjent med, sier Kjell Solem, informasjonsrådgiver i Vegvesenet, til Dagbladet.no.

DEN LOKALE SV-ORDFØREREN ber miljøvernministeren om hjelp til å løse en gift-situasjon mange innbyggere føler ute av kontroll. Foto: Scanpix
DEN LOKALE SV-ORDFØREREN ber miljøvernministeren om hjelp til å løse en gift-situasjon mange innbyggere føler ute av kontroll. Foto: Scanpix Vis mer
CHRISTIAN HOLM: Nesodden-ordføreren vil ikke gi opp. Han mener SFT har sviktet og sitter på for mange sider av bordet. Nå håper han regjeringen vil skjære i gjennom.