Dekknavn: «Joe»

Kjell Gunnar Larsen (53) har 40 000 norske ungdommer under vingene i SOS Rasisme. Selv er han nestleder i en organisasjon som ser på vold som et nødvendig politisk virkemiddel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| HAUGESUND (Dagbladet): - Jeg vil ikke snakke med deg, sier Kjell Gunnar Larsen (53). Han har nettopp forlatt SOS Rasismes kontor i Haugesund og haster nedover gata.

I SOS Rasisme er han blant annet hovedkasserer, leder av valgkomiteen, medlem av økonomiutvalget, landsstyret og ansettelsesutvalget.

Kort sagt, han er SOS Rasismes mektigste mann.

- Jeg har rett til ikke å svare på spørsmål, sier Larsen.

Kodenavn «Joe»I den ytterliggående kommunistiske organisasjonen Tjen Folket, bruker han ifølge flere kilder dekknavnet «Joe» på hemmelige e-postgrupper. Larsen har ikke svart på Dagbladets henvendelser om dekknavnet.

Dagbladet kan i dag avdekke hvordan ytterliggående kommunister har sikret seg makta — og størsteparten av de lønnede stillingene i SOS Rasisme, som hevder å være Europas største antirasistiske ungdomsorganisasjon.

SOS Rasisme jobber for et samfunn med plass til alle, der alle har samme rettigheter, friheter og plikter. Denne målsettingen har gjort organisasjonen svært populær blant ungdom og voksne over hele landet.

Larsen, som også er nestleder i Tjen Folket, ligger sammen med flere ansatte og tillitsvalgte, på en beinhard revolusjonær linje.

— Vi ønsker revolusjon i Norge. Veien til frihetens rike går gjennom et demokratisk diktatur for arbeiderklassen, skriver Henrik Ormåsen, leder i Tjen Folket, i en e-post til Dagbladet.

<strong>STENGT FOR INNSYN:</strong> Bak disse plastdekkede vinduene i Haugesund styres SOS Rasisme. Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (53) er mannen alle tillitsvalgte og ansatte i organisasjonen peker på når Dagbladet stiller spørsmål om alt fra medlemsrot til valgkomiteer. Her forlater han kontoret etter en 10 timers arbeidsdag torsdag forrige uke. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
STENGT FOR INNSYN: Bak disse plastdekkede vinduene i Haugesund styres SOS Rasisme. Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (53) er mannen alle tillitsvalgte og ansatte i organisasjonen peker på når Dagbladet stiller spørsmål om alt fra medlemsrot til valgkomiteer. Her forlater han kontoret etter en 10 timers arbeidsdag torsdag forrige uke. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Best betalt
Ormåsen er ansatt i SOS Rasisme ved organisasjonens administrative hovedkontor i Haugesund.

Dagbladet papirutgave skriver i dag at et stort flertall blant tillitsvalgte i ungdomsorganisasjonen SOS Rasisme er ansatte, styremedlemmer eller aktive i det revolusjonære partiet Tjen Folket.

SOS Rasisme har ikke ønsket å imøtegå opplysningene om mange Tjen Folket-medlemmer i den sentrale ledelsen, men etter det Dagbladet har opplysninger om er det riktige at et stort antall av de ansatte og tillitsvalgte i SOS Rasisme er medlemmer i Tjen Folket (se grafikk).

Det er heller ingen fast ansatte i Tjen Folket, etter det Dagbladet får opplyst.

Gjennom søk i databaser, dokumenter og støttesøknader kan Dagbladet i dag avsløre hvordan et stort antall medlemmer i den revolusjonære gruppen Tjen Folket, som ser på vold som et nødvendig politisk verktøy, har både høyest lønn og de største stillingene i ungdomsorganisasjonen SOS Rasisme.

En oppstilling Dagbladet har fått tilgang til, gjort for Oslo SOS Rasisme av økonomiutvalget i Haugesund, viser hvem som var ansatt ved årsskiftet 2008 — 2009.

• Minst åtte av 20 ansatte i SOS Rasisme var tilknyttet Tjen Folket. Medlemskap er hemmelig, så tallet kan være høyere.

• Seks av de ni ansatte som hadde 40 prosent stilling eller mer var tilknyttet Tjen Folket.

Har du informasjon?

Ta kontakt med journalist Espen Sandli på 917 03 808/esan@dagbladet.no eller Eiliv Frich Flydal på 452 918 36/eiliv@db.no

• Minst tre av fire med de høyeste årslønningene i SOS Rasisme er styremedlemmer i Tjen Folket.

Sparket utI 2008 ble 13 personer ekskludert fra Rød Ungdom grunnet tilknytning til Tjen Folket. Året etter hadde ti av disse sentrale verv i SOS Rasisme, landet rundt. De 13 var for ekstreme for Rød Ungdom, bl. a. grunnet en aksjon der de malte blodflekker på Stortinget.

Larsen er selv svært sentral i ansettelsene i SOS Rasisme. Både han og leder Thorbjørnsen nekter overfor Dagbladet å opplyse om hvor mange som er ansatt i organisasjonen. Verken han eller andre i SOS Rasisme vil heller kommentere hvem som er medlemmer av organisasjonens ansettelsesutvalg eller valgkomité, som Larsen selv leder.

Selv har hovedkassereren en 21 prosent-stilling.

—Jeg er uføretrygdet og kan ikke ha en større stilling på grunn av lønna, sier Larsen.

Hindrer innsyn De to mest sentrale skikkelsene i SOS Rasisme og Tjen Folket, Kjell Gunnar Larsen og Henrik Ormåsen (36), deler til daglig kontor i Strandgaten 71 i Haugesund.

Kontoret ligger åpent ut mot et gatekryss et steinkast fra sundet mellom byen og Risøy, men vinduene og inngangsdøra er dekket med plast som hindrer alt innsyn.

Da Dagbladet besøkte Haugesund for å oppsøke Larsen og Ormåsen, ønsket ingen av dem å stille til opp til intervju. Spørsmål og svar er i all hovedsak utvekslet per e-post.

SOS Rasisme-toppene er under stort press. Både Akershus og Østfold fylke, Fordelingsutvalget og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har åpnet kontrollsaker mot SOS Rasisme. Rundt ni millioner kroner i støtte holdes tilbake grunnet mistanke om medlemsjuks og at penger til lokallag har blitt samlet opp av sentralleddet.

<strong>TAUS:</strong> Kjell Gunnar Larsen drifter en organisasjon som mottar flere millioner i støtte fra staten. Likevel vil han ikke oppgi sine egne verv eller antall ansatte. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TAUS: Kjell Gunnar Larsen drifter en organisasjon som mottar flere millioner i støtte fra staten. Likevel vil han ikke oppgi sine egne verv eller antall ansatte. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

LNU krever også tilbakebetalt 9,7 millioner i utbetalt støtte for 2007 og 2008 av samme årsak.

Flere profilerte SOS Rasisme-medlemmer Dagbladet har snakket med vil ikke stå fram med navn, av frykt for represalier fra ledelsen i organisasjonen. De mener tilhørighet i Tjen Folket bidrar til økt sjanse for å jobbe ved et av kontorene i Oslo, Haugesund eller Trondheim.

—Larsen velger helst folk han kan stole på, sier en kilde til Dagbladet.

Maktstrukturene i SOS Rasisme gjør at det Tjen Folket-dominerte landsstyret både utpeker valgkomiteen, som ledes av Kjell Gunnar Larsen, og flere andre viktige utvalg.

Maktstrukturer I tillegg er det opprettet vertikale maktstrukturer, ved at ansatte og tillitsvalgte sentralt i SOS Rasisme har en rekke lokale og regionale verv, noe grafikken på nest side viser.

På den måten har en håndfull medlemmer stor innflytelse over beslutninger fra bunn til topp i organisasjonen.

Dagbladet har forsøkt å få kommentarer fra sentralt tillitsvalgte.

Svaret er unisont:

—Ingen kommentar. Snakk med hovedkasserer Larsen.

<strong>JOBBER I SOS RASISME:</strong> Henrik Ormåsen (36) leder kommunistgruppa Tjen Folket og er ansatt i SOS Rasisme. Her på vei fra kontoret. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
JOBBER I SOS RASISME: Henrik Ormåsen (36) leder kommunistgruppa Tjen Folket og er ansatt i SOS Rasisme. Her på vei fra kontoret. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Selv SOS Rasisme-leder Trond Thorbjørnsen vegrer seg for å ha en egen oppfatning om organisasjonen ve og vel, mens fire instanser nå holder tilbake og krever tilbake støtte på rundt 18 mill. kroner.

— Hvordan opplever du selv situasjonen?

— Alle spørsmål om dette må du stille til Kjell Gunnar Larsen, er det eneste Torbjørnsen vil bli sitert på i Dagbladet, da vi kontaktet ham 2. mai om at LNU har vedtatt å kreve tilbake 9,7 millioner kroner i tidligere utbetalt støtte.

Han vil ikke kommentere sin egen tilknytning til Tjen Folket.

Leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme henviser til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen.

Larsen vil ikke opplyse hvor mange som i dag er ansatt.

- Vi har ingen rekrutteringsproblemer i organisasjonen. Det er mange flinke aktivister og folk som arbeider hardt uten å få lønn. Vi har i alle år rekruttert til lønna stillinger fra våre egne aktivister, svarer Larsen via e-post.

Larsen er registrert som nestleder i Tjen Folket. Han ønsker ikke å oppgi alle sine verv og posisjoner i SOS Rasisme til Dagbladet.

<strong>- SPØR LARSEN:</strong> Som de fleste andre tillitsvalgte i SOS Rasisme henviser leder i SOS Rasisme, Trond Torbjørnsen til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- SPØR LARSEN: Som de fleste andre tillitsvalgte i SOS Rasisme henviser leder i SOS Rasisme, Trond Torbjørnsen til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Alle beslutninger som gjelder SOS Rasisme blir tatt av de demokratisk valgte organer i SOS Rasisme, sier Larsen.

- Ønsker revolusjon Larsen ønsker ikke å svare på anklagene om kupp av organisasjonen, men Tjen Folket-leder Henrik Ormåsen, som til daglig er ansatt i SOS Rasisme, avviser dette.

Han bekrefter at Tjen Folket har en revolusjonær linje, der vold inngår som et legitimt politisk virkemiddel.

- Vi ønsker revolusjon i Norge. Alle revolusjoner i Norge har blitt gjennomført ved hjelp av våpen. Både i 1814, 1884 og 1905 så var våpenmakt, eller mangel på dette, avgjørende, skriver Ormåsen.

- Veien til frihetens rike går gjennom et demokratisk diktatur for arbeiderklassen, skriver han videre.

Larsen nekter å svare på om noen Tjen Folket-aktiviteter er finansiert gjennom SOS Rasisme, men Ormåsen avviser dette.

Ormåsen avslutter eposten med et sitat fra sosiologen Alexander Zinoviev:

«Når jeg ser tilbake over dette århundre, kan jeg fastslå at Stalin var det største individet for dette århundret, det største politiske geniet.»

- Jeg merker ikke noe til at mange er med i Tjen Folket. Vi snakker ikke partipolitikk i SOS Rasisme, sier landsstyrerepresentant Monica Hauge Skaten (Ap) fra Hordaland.

Fakta Tjen Folket:

Norsk politisk gruppe som beskriver seg selv som maoistisk, og som blir beskrevet som stalinistisk.

Etablert i 1998. Hele styret sitter sentralt i SOS Rasisme.

Flere medlemmer er tidligere ekskludert fra Rød Ungdom og AKP.

Tjen folket har erklært støtte til de «fem store», Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao.

Tjen Folket mener det demokratiske styresettet i dagens Norge er en form for «borgerlig diktatur», og vil erstatte det med et klasseløst samfunn. Veien dit går gjennom proletariatets og arbeiderklassens diktatur.

Medlemstall: Ukjent og hemmelig.

Ungdomsorganisasjon: Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer