BRYGGERSJEF: Grillet storfekjøtt var blant maten som Del Hall savnet mest under fasten. Foto: Privat
BRYGGERSJEF: Grillet storfekjøtt var blant maten som Del Hall savnet mest under fasten. Foto: Privat Vis mer

Del (43) drakk bare øl i 46 dager

- Blir for lite kalorier, mener ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Del Hall (43) fra Ohio prøvde den noe oppsiktsvekkende dietten for å sjekke om det var mulig at munker gjorde dette under fastetida på 1600-tallet.

- Jeg har alltid lurt på om historien var sann, og bestemte meg for at dette var året for å finne ut av det, sier han til Dagbladet.

Hall er salgsansvarlig for bryggeriet Fifty West Brewing Company i Cincinnati, og han forteller at bryggeriet har en aktiv livsstilskultur. De driver blant annet med volleyball, kanopadling og opptrening til maraton. Som leder av et så aktivt bryggeri, er han derfor langt fra fornøyd over at han den siste tida har gått opp i vekt.

- I militæret lærte vi å lede ved å sette et eksempel. Jeg følte at jeg måtte vise at jeg var dedikert til en sunn og aktiv livsstil, og dette var det første steget. Å kutte ut mat, sukker og kunstig søtning gjorde at jeg følte meg som en tjueåring.

Tøffest i starten

Amerikaneren forteller at den første uka var den tøffeste, for da måtte kroppen venne seg av med å spise.

- Jeg har en tolv år gammel datter med cerebral parese, så det å handle mat, lage middag og hjelpe henne med å spise, var det vanskeligste. Men jeg ønsket alle utfordringene velkommen fordi det hjalp meg å spise mer reflektert og forberedere meg til tiden etter fasten.

Til tross for at Hall ikke spiste, og drakk mellom én til to og en halv liter med øl om dagen, ble han aldri ble full.

- Selv om jeg drakk store mengder med øl, var dette spredt utover en ti til tolv timers periode, forklarer han.

Etter 46 lange dager med bare øl var fasten over. For at kroppen skulle venne seg til fast føde igjen, drakk 43-åringen beinbuljong ved midnatt. Dette synes han imidlertid bare smakte kjedelig etter lang tid med ulike håndverksbrygget øl.

- Så jeg endte med en liten bolle med guacamole, og det var helt himmelsk!

Gikk ned 20 kilo

Men hva med resultatet? Jo, Hall gikk ned fra 133 kilo til 113 kilo under fasten, altså en vektnedgang på hele 20 kilo, men han sier at han likevel ikke vil anbefale dietten til noen.

- Jeg er i en unik posisjon fordi jeg jobber i et bryggeri. En del av jobben er å drikke øl, sier han.

- Hvordan har denne opplevelsen påvirket deg i ettertid?

- Jeg har lært hva ordentlig sult er. Jeg har også lært at jeg kan klare meg uten mat istedenfor å spise noe usunt dersom det er det eneste alternativet. Nå spiser jeg som før igjen, men jeg prøver å spise sunnere og mindre porsjoner.

For lite kalorier

Jutta Dierkes, professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen (UiB), forteller at det vil være vanskelig å få i seg nok kalorier på en flytende diett. Øl inneholder rundt 40-50 kalorier per 100 milliliter, og dersom Hall drakk rundt to liter om dagen, vil han bare få i seg rundt 1000 kalorier.

- Dette blir for lite energi for en stor mann, og han vil derfor gå ned i vekt, forklarer hun.

Dierkes anbefaler aldri dietter som bare inneholder én matvare, fordi man da vil utvikle mangelsykdommer over tid.

- Dette gikk nok greit for Hall ettersom han var overvektig fra før og bare gjorde dette i en kortere periode, men over tid ville han fått blant annet proteinmangel og etter hvert leverskade. Går han tilbake til sine vanlige spisevaner, vil han trolig også gå raskt opp i vekt igjen, sier hun.

PROFESSOR: Jutta Dierkes mener det skal mye til å få i seg nok kalorier uten fast føde. Foto: Privat
PROFESSOR: Jutta Dierkes mener det skal mye til å få i seg nok kalorier uten fast føde. Foto: Privat Vis mer

Bare frukt

Det er ikke mangelvare på uvanlige dietter. Tidligere i år skrev Dagbladet om Tina Stoklosa (40) som hevdet hun bare hadde spist frukt de siste åra.

- Jeg er hundre prosent sikker på at dette er den mest naturlige dietten for mennesker. Alt med anatomien vår skriker at vi er fruktianere. Jeg føler meg stadig bedre. Dette er det beste jeg har gjort for egen helse, sa hun til Dagbladet den gangen.

Dietten ble slaktet av ernæringseksperter. Catia Martins, professor i medisin ved NTNU, fortalte at en som følger et slikt ekstremt diettregime vil få store ernæringsmangler.

- Fruktianere har vanligvis svært lave nivåer av vitamin B12, kalsium, vitamin D, omega 3, jod og fettsyrer. Dette kan gjøre en slapp og sløv, gi anemi og svekke immunsystemet. Lavt nivå av kalsium kan føre til beinskjørhet, sa Martins.

Svenske Paul Nilsson (39) fra Malmö går også mot strømmen. Han spiser nemlig hele to kilo kjøtt hver eneste dag, og mellom seks til åtte egg, som tilsvarer 300 gram egg. Noe annet spiser han ikke - verken frukt eller grønnsaker.

- Helt hinsides, sa klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen ved Oslo universitetssykehus, om Nilssons diett. Dette skrev Dagbladet om i mars i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer