Massergraver og torturkamre:

- Del av typisk russisk atferd

Minst ti torturkamre, og massegraver med lik som bærer preg av tortur, skal nå være avdekket av ukrainske etterforskere. - Dette er bare starten av grusomhetene russerne har begått i regionen, tror militærekspert.

GRAV: Enkelte av likene som er gravd opp i Izium skal ha hatt tau rundt halsen, sier ukrainsk påtalemyndighet. Foto: Oleksandr Khomenko/Reuters/NTB
GRAV: Enkelte av likene som er gravd opp i Izium skal ha hatt tau rundt halsen, sier ukrainsk påtalemyndighet. Foto: Oleksandr Khomenko/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

NB: Vi advarer om sterke bilder.

Ukraina hevder de har funnet minst ti steder for tortur i Kharkiv-regionen, som lenge har vært okkupert av russiske styrker, og at enkelte av likene som er gravd opp i en massegrav i Izium skal bære preg av tortur.

Dette overrasker ikke den nå pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug. Han tror at det som til nå er avdekket, bare er starten på de grusomhetene russerne har begått i regionen - antakelig både mot soldater og sivile.

- Russerne måtte trekke seg raskt ut fra Kharkiv, og rakk derfor ikke å skjule alle sporene sine. Jeg tror derfor at de ukrainske etterforskerne, som nå har ankommet området og startet sine etterforskninger, vil finne mye mer av denne typen krigsforbrytelser, sier han.

Det samme mener Ukrainas viseinnenriksminister, Jevhen Enin, som fredag viste noen av likene som er gravd opp. De viste spor etter en voldelig død, og også tortur. Blant annet skal enkelte ha fått ørene kuttet av.

MASSEGRAVER: Ifølge ukrainsk politi er det funnet 445 graver på stedet, som ligger i Kharkiv fylke nordøst i Ukraina. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB
MASSEGRAVER: Ifølge ukrainsk politi er det funnet 445 graver på stedet, som ligger i Kharkiv fylke nordøst i Ukraina. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB Vis mer

- Dette er bare begynnelsen, sier han.

- Omfattende

Ifølge Dalhaug skiller russerne seg fra andre land når det kommer til sin omfattende bruk av tortur.

- Det er ingen som er overrasket over dette. Dette har russerne gjort både i Tsjetsjenia og i Syria - og vi husker også alle bildene fra Butsja i Ukraina tidligere i år, sier han.

- Dette synes å være en del av en rutinemessig eller typisk russisk atferd, og det synes å være så omfattende at det jeg oppfatter at det gjelder det russiske militæret generelt, sier han, og tilføyer:

450 GRAVER: Ukrainske mundigheter etterforsker massegravene. Foto: SERGEY BOBOK / AFP
450 GRAVER: Ukrainske mundigheter etterforsker massegravene. Foto: SERGEY BOBOK / AFP Vis mer

- I det omfanget det er avdekket så langt, står russerne ganske alene.

- Hva kan være hensikten ved å torturere sivile og soldater?

- Det kan være å terrorisere befolkningen slik at de er lydige mot okkupasjonsmakten, samt frambringe informasjon, svarer Dalhaug.

445 graver

Enkelte av likene som er gravd opp i Izium, skal bære preg av tortur. Noen har hendene bakbundet, mens andre har tau rundt halsen, sier ukrainsk påtalemyndighet.

Reuters skriver imidlertid at de har reportere på stedet som ikke har sett lik med tau rundt halsen.

Likene det vises til, er funnet i en skog ved byen som i over fem måneder har vært okkupert av russiske soldater.

Ifølge ukrainsk politi er det funnet 445 graver på stedet, som ligger i Kharkiv fylke nordøst i Ukraina.

En AFP-journalist på stedet sier at minst ett av likene som er gravd fram, har hendene bakbundet. Det er ikke klart om offeret var ikledd sivile klær eller uniform.

AP-journalister som besøkte stedet torsdag, så en rekke graver mellom bartrærne. De var merket med enkle trekors, de fleste var nummerert, og tallene gikk opp til over 400.

- Avskyelig

Det er bare én måte å reagere på når man ser og hører at det er begått slike handlinger, ifølge Dalhaug.

- Dette er grove brudd på menneskerettighetene, avskyelige handlinger som må fordømmes.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fredag gått ut og omtalt de nye funnene.

- Mordere og torturister, sier han.

- Skjer i kjellere

Ukraina hevder fredag at de har funnet minst ti steder for tortur i Kharkiv-regionen. Ifølge politisjefen ble to av torturkamrene funnet i byen Balaklija, nordøst i Kharkiv.

På Twitter har flere lagt ut bilder av det de hevder er et slikt torturkammer i byen.

Ofte foregår denne typen tortur i kjellere, ifølge Dalhaug.

- Vi vet at det er vanlig å slå folk helseløse, og gi dem elektriske støt. Dette er ikke noe hyggelig tema, men det er viktig at det skrives om, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer