Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Del ut statens aksjer til folket!

Hvis verdiene i statlige selskaper er folkets penger, da bør aksjene deles ut så folk flest kan styre sine aksjeporteføljer. Det mener Frp-veteran Carl I. Hagen.

- GJØR NOE SPEKTAKULÆRT: - Del ut statens aksjer til det norske folket. Det sier Carl I. Hagen. Han er enig i at staten skal selge seg ut av en del selskaper, men vil ikke at de pengene skal plasseres i aksjer i utlandet. Da bør heller folket få dem, mener Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- GJØR NOE SPEKTAKULÆRT: - Del ut statens aksjer til det norske folket. Det sier Carl I. Hagen. Han er enig i at staten skal selge seg ut av en del selskaper, men vil ikke at de pengene skal plasseres i aksjer i utlandet. Da bør heller folket få dem, mener Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg deler mange av synspunktene til Petter A. Stordalen. Men hvis formålet med salget av statlige selskaper er å kjøpe aksjer og eiendom i utlandet, har jeg et langt bedre forslag: Del ut aksjene til det norske folk! Da vil alle få styre sitt eierskap, sier Hagen til Dagbladet.

I tråd med regjeringserklæringen er regjeringen nå i gang med å selge seg ned i statlige selskaper.

Eiendomsselskapet Entra, som i går ble børsnotert, og Flytoget er blant selskaper staten vil privatisere.

Skjønner ikke logikken Hotellkonge og milliardær Petter A. Stordalen sa til Dagbladet i går at han ikke forstår logikken i å avvikle statlig virksomhet for å plassere på utenlandske børsen når staten er søkkrik og ikke trenger pengene.

- Jeg er kapitalist, men jeg skjønner ikke den kommersielle logikken, sa Stordalen.

Han mener statlig eierskap kan være profesjonelt og langsiktig.

Carl I. Hagen er enig med Stordalen i at staten ikke trenger å selge for å skaffe seg mer penger. Han mener også det er viktig å beholde negativ kontroll i selskaper som er viktige for norsk økonomi, for å sikre hovedkontorer i Norge.

Men selskaper som Cermaq og Entra mener Hagen det er meningsløst at staten skal eie. Han ser heller ingen grunn til at staten skal eie Flytoget.

At statsråder skal være generalforsamling for selskaper, syns Hagen ikke noe om.

- Jeg er enig med Stordalen i hovedspørsmålet: Hva er formålet med salget? Jeg er enig med regjeringen i at det er fornuftig å skape mangfold, men ikke å selge aksjer for å kjøpe flere aksjer, sier Hagen.

Opplæring i aksjehandel Istedenfor å plassere pengene i aksjer i utlandet, bør aksjene deles ut til det norske folk.

- Det vil være en gigantisk opplæring av det norske folk i aksjemarkedet.

- Men vil ikke mange risikere å tape penger fordi de ikke kan nok om aksjehandel?

- Hva kan de tape hvis de har fått aksjene gratis? Mange ville trolig selge aksjene, og få penger for det, andre vil øke sin portefølje og kunne tjene penger. Det snakkes ofte om at statens penger er det norske folks penger. Ja, så hvorfor ikke gi dem pengene, da? Gjør noe spektakulært, oppfordrer Hagen.

Frp-politikk Ifølge Hagen har Frp har kommet med forslag om dette flere ganger.

- Jeg vet ikke om det har vært tatt opp i regjeringen nå, men det burde det vært, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling