Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Delaktig i 7000 mord

I dag ble han sendt til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1995 deltok han i etterkrigshistoriens største folkemord i Europa. Over 7.000 bosniske menn og gutter ble drept av den serbisk-bosniske hæren i den bosniske byen Srebrenica.

I dag ble en av de ledende serbiske kommandantene, oberst Vidoje Blagojevic, overført til et norsk fengsel, ifølge Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Her kan du lese tiltalen mot Vidoje Blagojevic

Han ble i 2005 dømt for forfølgelse, bortførelse og drap av den muslimske befolkningen i Srebrenica. Han ble også dømt for medvirkningen i drapene på bosniske gutter og menn som ble tatt med til landsbyen Bratunac fra Srebrenica.

Han ble opprinnelig dømt til 18 års fengsel for folkemord, men deler av hans anke førte fram og folkemordommen ble opphevet 9. mai 2007 - og straffen ble redusert til 15 års fengsel. 

Her kan du lese dommen.

Informasjonsrådgiver Gunnar Johansen i Justisdepartementet vil ikke bekrefte at Blagojevic har blitt flyttet til Norge for soning.

- Vi har en avtale med domstolen om at det kan skje overføring, men vi bekrefter ikke enkeltilfeller, sier Johansen til Dagbladet.no.

image: Delaktig i 7000 mord

- Hatet mann

- Det er hatet mann som nå kommer til Norge, sier Svein Mønnesland, professor ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.no.

Han har jobbet med Balkan i en årrekke. Han mener saken ikke vil bli avsluttet før øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under krigen, Ratko Mladic, har blitt tatt og dømt.

-  Før han blir dømt vil ikke saken bli avsluttet, sier Mønnesland.   

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

KRIGSFORBRYTER: Her får Vidoje Blagojevic den f¸rste dommen i 2005. Den bosnisk-serbiske obersten blir i dag overf¸rt til Norge for å sone dommen på 15 år. Foto: SCANPIX
KRIGSFORBRYTER: Her får Vidoje Blagojevic den f¸rste dommen i 2005. Den bosnisk-serbiske obersten blir i dag overf¸rt til Norge for å sone dommen på 15 år. Foto: SCANPIX Vis mer
LEDET BRIGADE: Blagojevic var sjef for Bratunac-brigaden som var med på det knusende bosnisk-serbiske angrepet mot Srebrenica. Etter angrepet ble over 7000 muslimske menn og gutter f¸rt bort og drept i det som er Europas verste folkemord etter krigen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media