- Delegatene var på do

Derfor mener SOS Rasisme det var så få til stede i salen under landsmøtet. Dokumenter viser at tre av ti i Haugesund-området skal være medlem i SOS Rasisme.

FRAFALL: De hevder å lede Europas største antirasistiske organisasjon, med over 40.000 medlemmer. Men delegatene som møtte på landsmøtet ville fått plass i en liten buss. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
FRAFALL: De hevder å lede Europas største antirasistiske organisasjon, med over 40.000 medlemmer. Men delegatene som møtte på landsmøtet ville fått plass i en liten buss. Foto: Sigurd Fandango/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Da SOS Rasisme avholdt landsmøte fra 3. til 6. september rapporterte Dagbladet om lavt oppmøte. Nå bekrefter sakspapirer og protokollen fra landsmøtet inntrykket av stort frafall blant delegatene.

Én av fem kom Ifølge møteprotokollen viste en opptelling av antallet delegater lørdag ettermiddag at det bare var 53 personer med stemmerett tilstede. For å ha stemmerett på landsmøtet i organisasjonen må man velges fra et lokallag.

Ifølge lista over delegater fra SOS Rasisme ulike lokallag skulle 263 personer ha funnet veien til skolen på Lørenskog der landsmøtet ble avholdt.

Det betyr i så fall at bare én av fem delegater dukket opp for å bidra til organisasjonens viktigste møte annenhvert år.

SOS Rasisme har gjentatte ganger nektet å gi ut sakspapirene for landsmøtet til Dagbladet.

Bare arbeids- og prinsipprogrammet for de neste årene er offentlig tilgjengelig via organisasjonens nettsider. Resten hemmeligholdes, men Dagbladet har fått tilgang på dokumentene.

Ett av ni lokallag Av de rundt 280 lokallagene som var berettiget til å sende delegater dukket det bare opp delegater fra litt over 30, ifølge oversikter Dagbladet har tilgang til.

Ifølge en oversikt over deltakerne på landsmøtet dukket ingen opp fra flere lokallag som ved årsskiftet hadde mellom 500 og 1000 medlemmer. Blant disse er Molde, Stavanger, Kristiansand, Arendal og Halden.

HAUGESUND: Ifølge SOS Rasismes interne dokumenter er 9700 personer medlemmer av totalt åtte lokallag bygget opp med navnet "Hagesund". Byen har 34250 innbyggere. Sjekk tallene for din by dokumentene under.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
HAUGESUND: Ifølge SOS Rasismes interne dokumenter er 9700 personer medlemmer av totalt åtte lokallag bygget opp med navnet "Hagesund". Byen har 34250 innbyggere. Sjekk tallene for din by dokumentene under. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

I Oslo hadde SOS Rasisme registrert hele 26 lokallag ved årsskiftet, men bare fem delegater stilte. Blant dem var leder Trond Thorbjørnsen, som ifølge en liste representerte lokallaget 17. mai for alle.

De mange lokallagene i Oslo kunne stilt med hele 41 delegater alene, nesten like mange personer som kom på landsmøtet totalt.

- På toalettet - Det var flere enn 53 delegater tilstede på landsmøtet, sier første nestleder Kenneth Fuglemsmo i SOS Rasisme til Dagbladet.

Han hevder antallet stemmeberettigede endret seg mange ganger under landsmøtet, selv om protokollene viser 53 stemmeberettigete.

- Noen måtte på toalettet, noen ble syke underveis og noen hadde permisjon deler av landsmøtet. Opptellingen lørdag ettermiddag gjelder bare lørdag ettermiddag. Når man snakker om antall delegater på landsmøtet må man telle med alle delegatene som deltok på landsmøtet, ikke bare hvem som var i salen lørdag ettermiddag, sier nestlederen.

Ifølge protokollen ble det kun innvilget én permisjon under møtet, men den skal vøre ufullstendig, mener Fuglemsmo.

- Protokollen blir først endelig ferdigstilt på første landsstyremøte etter landsmøte, sier han.

Deltakere Dagbladet har snakket med bekrefter at tallet på delegater lå mellom 50 og 60 personer. SOS Rasisme har så langt ikke opplyst hvor mange medlemmer som faktisk kom på landsmøtet.

- Helt feil - Vedtektene våre gjør at lokallagene hadde over 250 delegatplasser til sammen, men det er vanlig på våre landsmøter at langt fra alle
delegatplassene fylles. Dette har blant annet sammenheng med hvilke mennesker vi hovedsaklig organiserer. Flere enn 30 lokallag var representert, så dette tallet er altså feil, sier Fuglemsmo.

SOS Rasisme har så langt ikke besvart direkte spørsmål om hvor mange lokallag som var representert på landsmøtet.

Den nyvalgte 1. nestlederen hevder en rekke valgte delegater ikke dukket ikke opp grunnet sykdom og fordi SOS Rasisme måtte flytte landsmøtet fra april til september som følge av askeskyen fra Island.

Dagbladet har tidligere skrevet at tid og sted for landsmøtet ikke var annonsert på nettsidene til SOS Rasisme, men ble sendt ut til delegatene i skoleferien 11. august.

De fikk ni dagers frist til å bestille flybilletter med garantert reisedekning fra sentralleddet.

Haugesund størst Lokallaget som kunne stille med flest delegater var Haugesund SOS Rasisme, ledet av hovedkasserer og landsstyremedlem Kjell Gunnar Larsen.

Ifølge oversikten har SOS Rasisme 9500 medlemmer i Haugesund, en by med 34 000 innbyggere.

- Haugesund SOS Rasisme omfatter et mye større område enn byen Haugesund og har alltid vært flinke til å verve på skoler, på gata og rundt omkring i lokalmiljøet, sier Fuglemsmo.

Sju andre lokallag er også tilknyttet byen ved navn.

SOS Rasisme har de siste ukene sendt ut tusenvis av innbetalingsblanketter der de oppfordrer søsken til å melde hverandre inn i organisasjonen.

- Brøt reglene De siste to månedene har SOS Rasisme sendt ut tusenvis av innmeldings- og kontingentblanketter. Der oppfordrer de folk til å betale for medlemskapene til andre familiemedlemmer, flere av dem mindreårige.

Dette får Fordelingsutvalget i Barne- og familiedepartementet til å reagere.
- Dersom barn under 15 år fortsatt blir meldt inn i organisasjonen av andre enn foreldre eller verge, eller personer over 15 blir meldt inn uten at de vil det selv, så strider det mot reglene, sier leder Ingrid Bergum i det statlige Fordelingsutvaglet til Dagbladet.

I henhold til loven har bare foreldre eller verge muligheten til å melde barn på under 15 år inn i organisasjoner. SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen mener han har skjønt regelverket, men nekter å følge vedtakene fra departementet.

-  SOS Rasisme er uenig med Fordelingsutvalget i forhold til deres nye definisjon av familiemedlemskap, sier Larsen til Dagbladet.

Kastet ut Landsmøtet startet med å vedta at avisa Dagbladet ikke fikk adgang. Ledende personer i SOS Rasisme har tidligere hevdet at dette var etter forslag fra yngre delegater som opplevde pressens nærvær som problematisk.

NESTLEDER: Kenneth Fuglemsmo (27) fra Trondheim er ny nestleder i organisasjonen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
NESTLEDER: Kenneth Fuglemsmo (27) fra Trondheim er ny nestleder i organisasjonen. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

Nå viser det SOS Rasisme bekrefter er en foreløpig protokoll fra Landsmøtet, at forslaget kom fra ordstyrerbordet.

- Forslaget om å stenge Dagbladet ute ble foreslått til ordstyrerbordet etter møteslutt på fredag og kom derfor ikke med i protokollen, sier Fuglemsmo.

Les mer om Dagbladets dekning av SOS Rasisme her.

- Generelt vil vi si at Dagbladet driver svertekampanje mot oss som bygger på myter, løgn og forvrenging av virkeligheten, sier Fuglemsmo.

FIRE AV FEM FORESLO SEG SELV: Fire av fem medlemmer i SOS Rasismes valgkomite foreslo seg selv under landsmøtet i starten av september.
FIRE AV FEM FORESLO SEG SELV: Fire av fem medlemmer i SOS Rasismes valgkomite foreslo seg selv under landsmøtet i starten av september. Vis mer
- UTENFOR REGLENE:  Dette er en kopi av et av brevene sendt ut til flere tusen husstander i Norge siste måned. Fordelingsutvalget mener brevet bryter reglene for medlemsverving i Norge. Dagbladet har pixelert mottakeren. Faksimile: Dagbladet
- UTENFOR REGLENE: Dette er en kopi av et av brevene sendt ut til flere tusen husstander i Norge siste måned. Fordelingsutvalget mener brevet bryter reglene for medlemsverving i Norge. Dagbladet har pixelert mottakeren. Faksimile: Dagbladet Vis mer