KAN GI ORDKRIG:  Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dimitrij Medvedev holder pressekonferanse etter at de har blitt enige om en avtale om rundt delelinja i Barentshavet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
KAN GI ORDKRIG: Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dimitrij Medvedev holder pressekonferanse etter at de har blitt enige om en avtale om rundt delelinja i Barentshavet. Foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer

Delelinja gir ny oljekrig

Oljeindustrien håper og miljøvernerne frykter at den nye grenseavtalen vil åpne det nye området for oljeboring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den nye grenseavtalen kan bety en ny oljestrid i nord. Oljeindustrien ønsker seg nye leteområder i nord og miljøvernere frykter det økte presset på sårbare områder.

Statoil legger ikke skjul på at de håper det finnes mye olje og gass i det nye området som Norge nå har fått full råderett over. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Riis-johansen er positive.

- Vi synes det er veldig positivt at man har kommet fram til en delelinje. Det er gjort store petroleumsfunn i Barentshavet, både på norsk og russisk side, sier kommunikasjonssjef i Statoil, Ola Morten Aanestad, til Dagbladet.

Gro Brækken i Oljeindustriens landsforening mener at de nye områdene må inn i petroleumsmeldingen som legges fram ved årsskiftet. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier han vil sette i gang kartleggingen av områdene så fort som mulig.

- Jeg synes fornuftig å få kartlagt ressursene relativt raskt. Vi har aktiviteter i Barentshavet, og vi er opptatt av næringsutvikling i nordområdene, sier han til NRK i kveld.

Og det er tydelig at samarbeid om olje og gass var noe av det de to statslederne hadde i tankene da de ble enige om avtalen. Medvedev sa på pressekonferansen at han håper på en «joint venture» om petroleum.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er ikke glad for oljefokuset. Nå har miljøverneren fått en ny kampsak i nord.

- Det er en tragedie for nordområdene at mens isen smelter og naturen trues av økt temperatur, er den norske regjeringen først og fremst er opptatt av å få hentet opp enda mer klimaødeleggende olje og gass, sier han.

Han mener at dersom enigheten begyr økt olje- og gassutvinning, ville det vært bedre om landene hadde fortsatt å være uenige. Aller mest reagerer han på at Stoltenberg skal ha diskutert delelinje og nordområder under de mest intense timene av klimaforhandlingene i København.

- Det er et paradoks. Vi vet at det er allerede funnet mer olje og gass enn det jorda tåler. Mer oljeleting nå vil være en katastofe, sier Haltbrekken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var olje-positiv på vegne av innbyggerne i Nord-Norge og rask til å avfeie Haltbrekkens argumenter da de to møttes til debatt i Aktuelt på NRK i kveld.

- Det resonnementet går ikke i hop. Da måtte vi si at vi setter et tak på norsk produksjon og stoppe i sør og la de i nord få holde på litt. Det handler om måten man gjør ting på, og alternativet til norsk olje og gass er kull, sa Støre.

Hvor mye som faktisk finnes i de «nye» norske områdene, vet ingen, for det har ikke vært tillatt med oljeboring der nordøst i den 40 år lange «Gråsone»-perioden som nå ligger bak oss. Russiske seismiske målinger på 80-tallet viste imidlertid lovende petroleumsstrukturer i området.