Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Deler av bygd på Grønland evakuert av frykt for enormt isfjell

Isfjellet kan kalve og utløse en flodbølge som vil føre til store ødeleggelser på butikker, elverk og hus ved kysten.

EVAKUERT: 169 innbyggere i bygda Innaarsuit på Grønland er evakuert i frykt for at et enormt isfjell som er grunnstøtt like ved, skal kalve og utløse en flodbølge. Foto: Karl Petersen/Ritzau Scanpix / NTB scanpix.
EVAKUERT: 169 innbyggere i bygda Innaarsuit på Grønland er evakuert i frykt for at et enormt isfjell som er grunnstøtt like ved, skal kalve og utløse en flodbølge. Foto: Karl Petersen/Ritzau Scanpix / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

169 beboere i bygda Innaarsuit i Avannaata kommune på Grønland er evakuert i frykt for at et enormt isfjell som er grunnstøtt like ved, skal kalve og utløse en flodbølge.

Meldingen om at isfjellet var grunnstøtt kom torsdag.

- Befolkningen i Innaarsuit er svært bekymret for dette store isfjellet fordi det kan få enorme konsekvenser hvis det kalver, sier bygdebestyrer Karl Petersen til Sermitsiaq.ag.

Det kan det føre til store ødeleggelser på butikker, elverk og hus ved kysten, skriver grønlandske Kalaallit Nunaata Radioa.

Innbyggere er evakuert

Vaktsjef Lina Davidsen i Grønlands Politi opplyser fredag morgen at deler av bygda er evakuert.

Det bor 169 i bygda, men det var bare dem som bor nærmest isfjellet som måtte forlate hjemmene sine. Hvor lang tid det tar før de kan vende tilbake, er høyst usikkert.

- Det avgjør naturkreftene, sier Davidsen, som føyer til at vindretningen i øyeblikket er gunstig.

- Vi håper at isfjellet blir tatt av strømmen, sier hun. Politiet og den lokale beredskapsledelsen skal ha et møte om situasjonen seinere fredag.

Petersen mener dette ikke er nok, og ønsker at isfjellet skal bukseres bort fra bygda.

I verste fall kan bygder i nærheten også bli rammet av flodbølgen, melder dansk TV 2.

Venter regn
Prognoser fra Dansk Meteorologisk institutt melder nemlig at det er ventet regn mot Upernavik fram mot lørdag, skriver Jyllands-Posten Innland. Innaarsuit ligger 45 kilometer nord for Upernavik.

- Det gjør situasjonen mer kritisk. Kraftig regn øker risikoen for at isberget kan kalve, sier den fungerende beredskapssjefen i Avannaata kommune Bjarne Markussen til KNR.

I juni i fjor mistet fire mennesker livet og elleve ble skadd da bygda Nuugaatsiaq ble rammet av en flodbølge som ble utløst av et jordskred.

En rekke hus ble skyllet ut på sjøen, og bygda er i dag tom for folk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!