Deler av jordas største flod har tørket inn

Verste tørke på over 60 år i Amasonas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Regnskogen i Amazonas er rammet av den verste tørken på 63 år. Nå har brasilianske myndigheter erklært unntakstilstand i området, etter at deler av den mektige Amazonasfloden tørket inn, melder AP.

Livsåra til nesten tusen lokalsamfunn langs elva ha blitt avskåret, og brasilianske myndigheter sender inn militærhelikoptere med mat, medisiner og drivstoff. Mange av innbyggerne som hentet drikkevann fra floden er blitt syke. Arbeidere er sendt opp det tørre elveløpet for å grave brønner.

Ingen fisk

Byene Manaquiri, Atalaia do Norte, Caapiranga og Anori er blant de hardest rammede.

- I går gikk jeg der elven tidligere flommet. Det renner en seks centimeter dyp strime med vann der elven tidligere var 22 meter dyp, forteller Jair Souto, ordføreren i Manaquiri, til nyhetsbyrået AP.

Matprisene øker i takt med transportkostnadene. Prisen på mel har blitt firedoblet den siste måneden. Men det er fisk som er den største matkilden for beboerne langs floden.

- Vi er bekymret. Vi har omtrent 25 000 mennesker som baserer kostholdet sitt på fisk. Vi er et samfunn som består av fiskere, og vi har mistet nesten all fisken vår, sier Souto, som legger til at myndighetene har lovet å sende 50 000 kurver med mat til byen. Drikkevann og medisiner har allerede ankommet Manaquiri.Skogbrannfare

ET FESTMÅLTID FOR GRIBBENE: Det ligger millioner av død fisk i det uttørkede elveløpet like ved fiskerbyen Manaquiri. Alle foto: Scanpix
ET FESTMÅLTID FOR GRIBBENE: Det ligger millioner av død fisk i det uttørkede elveløpet like ved fiskerbyen Manaquiri. Alle foto: Scanpix Vis mer

Faren for skogbrann er stor. Myndighetene har bedt beboerne om ikke å brenne avfall eller drive med svibruk.

Selv om det er normalt med svingninger i vannstanden etter årstiden, har årets tørke vært hardere enn vanlig. I løpet av juni, juli og august falt det 30,8 millimeter nedbør, sekstifem prosent mindre enn gjennomsnittet.

Amazonas er 6 280 kilometer lang og strekker seg fra Peru til Atlanterhavet. Den er vanligvis verdens største elv i volum.

Regntiden ventes om en måned. Det kan bli en lang ventetid for mange.

SVIBRUK: En brasiliansk bonde prøver å kontrollere den ulovlige brannen på jordstykket hans nær Manaquiri i hjertet av Amasonas.
EN AV FLODENS STØRSTE BIDRAGSYTERE? Rio Solimoes pleide å forsyne hovedløpet med vann. Nå er den tørket ut etter at det falt svært lite nedbør i sommer.
STRANDET: Også Rio Negro, den andre store bidragsyteren til hovedløpet, har tørket ut. Denne elvebåten kommer ikke langt før regntiden setter inn om en måneds tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer