Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Deler av miljøbevegelsen overspiller denne saken

Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen mener Jens Stoltenberg får ufortjent mye «dritt».

TIL FORSVAR: Arbeiderparti-veteranen Torbjørn Berntsen mener Jens Stoltenberg får ufortjent mye kritikk i biodieselsaken. Den tidligere miljøvernministeren mener miljøbevegelsen overdriver. FOTO: Truls Brekke/Dagbladet
TIL FORSVAR: Arbeiderparti-veteranen Torbjørn Berntsen mener Jens Stoltenberg får ufortjent mye kritikk i biodieselsaken. Den tidligere miljøvernministeren mener miljøbevegelsen overdriver. FOTO: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Torbjørn Berntsen, som var miljøvernminister fra 1990 til 1997, sier miljøbevegelsen ikke ser på den større sammenhengen når de kritiserer regjeringens biodieselforslag. Berntsen stiller seg rak bak Jens Stoltenbergs planer.

- Jeg synes deler av miljøbevegelsen overspiller denne saken. De ser ikke på hele bildet, sier Berntsen til Dagbladet.

• Les Dagbladets saker om biodiesel her.

Synd på Jens
Arbeiderpartiveteranen mener statsministeren har fått ufortjent mye kritikk.

- Prosessen kunne kanskje vært ryddigere, men det er forjævlig å se all den dritten Jens får om dagen. Det er en hel regjering som står bak denne avgjørelsen - det var jo et annet partis finansminister som la fram dette forslaget!

- Er de to andre regjeringspartiene feige, som ikke stiller seg tydelig skulder ved skulder med Jens?

- Det vil jeg ikke legge vekt på nå, for det er en sak for seg selv. Det er heller noe som vi får diskutere seinere, sier Berntsen til Dagbladet.

- Komplisert
Han har selv fulgt med på debatten rundt biodrivstoff lenge, og mener spørsmålet er mer komplisert enn mange miljøvernere gir uttrykk for. Berntsen mener regjeringa nå har falt ned på den best mulige løsningen når de nå vil innføre autodieselavgift også på biodiesel.

- Det er en veldig komplisert sak, men jeg har vært tvilende. Koblinga mellom landbruk, mat og drivstoff har ikke stemt ut fra en overordna miljømessig vurdering, sier Ap-veteranen.

Han viser til bekymringene flere internasjonale organisasjoner har hatt, for at produksjonen av biomasse på landbruksjord vil utkonkurrere matproduksjon i fattige områder. Regjeringa har sagt at de heller vil støtte utviklingen av andregenerasjons biodrivstoff, som baserer seg på cellulose og trevirke, heller enn biomasse som dyrkes på landbruksjord.

Mindre bilbruk
Den tidligere miljøvernministeren mener det er viktigere å få folk til å kjøre mindre bil, enn å legge til rette for økt bilbruk ved å senke prisene på drivstoff.

- Da er det bedre å bruke pengene fra avgiften på kollektivtransport, for eksempel, sier arbeiderpartimannen til Dagbladet.

Han lanserer også en mulighet for kompromiss, der kollektivtransport kan fritas fra avgifter, slik det tidligere har vært gjort innen landbruket. Slik ville for eksempel busser kunne fortsette å kjøre på 100 prosent biodrivstoff, for en billigere penge.

- Det er et skille det går an å gjøre, og er noe vi bør kunne diskutere i framtida,

KRITISERES: Jens Stoltenberg får kritikk av miljøvernorganisasjoner, etter regjeringens forslag om å innføre autoavgift på biodiesel. Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISERES: Jens Stoltenberg får kritikk av miljøvernorganisasjoner, etter regjeringens forslag om å innføre autoavgift på biodiesel. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media