Deler av Nord-Norge uten strøm fram til klokka 10

Statnett stenger på grunn av kabelbrudd. - Kan skje flere dager framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var først ved 07.30-tiden i dag at Statnett tok den dramatiske beslutningen om å kutte all strøm til flere titusener abonnenter mellom klokka 08 og 10 i dag i Nordland.

Alle abonnenter i Narvik, Harstad, Andøy, Lofoten og Vesterålen er rammet på grunn av overbelastning i nettet.

Mange av abonnentene rakk ikke å få noe varsel før lyspærene  sluttet å lyse og varmeovnene ble kalde.

Årsaken til strømstansen er kombinasjonen av høyt strømforbruk på grunn av kulda, og at en betydelig del av linjekapasiteten falt bort i går.

Tatt av vinden En av tre 420-kilovoltledninger mellom to master om lag fem kilometer sør for Bjerkvik i Nordland falt ned i den sterke vinden i går ettermiddag.

I morgentimene er det fire sekundmeter vind og 15 kuldegrader i Bjerkvik, der den ødelagte kabelen ligger. Det har vært under 30 minus flere steder i den strømløse regionen de siste dagene.

Her kan du sjekke vær og temperatur der du bor.

Vanskelig terreng - Selv om den ødelagte kabelen bare er noen titalls meter lang, kan det ta flere dager før den er reparert på grunn av vindforhold og vanskelig terreng.  Derfor kan det bli aktuelt å stenge strømmen på kort varsel i samme område også de nærmeste dagene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til Dagbladet — Statnett må redusere belastningen i nettet i Nord-Norge for å unngå mer omfattende feil, opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen til NTB. I mellomtiden oppfordres folk til å spare strøm, særlig i timene mellom klokka  07 og 10 om morgenen og mellom klokka 15 og 18 om ettermiddagen. Ikke nok til alle —  Det er ikke nok strøm i nettet til å forsyne både industri og husstander, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett. Statoils gasskraftverk på Melkøya begynte onsdag kveld å levere kraft for å sikre strømforsyningen i Finnmark. Leveransen ble økt fra 20 megawatt onsdag kveld til 30 megawatt i morges. Det tilsvarer 15 prosent av den totale kapasiteten for å sikre strøm i Finnmark.

- Hvem betaler hvis bedrifter, bønder og private kunder får skader av den brå strømstansen?

- Det har vi foreløpig ikke tenkt på,  men kundene må sjekke med sine regionale nettselskaper. Så skal vi vurdere om det vil bli mulig å opprettholde strømleveransene til spesielt sårbare kunder i området i dagene framover, kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til Dagbladet.

Statnett har ikke vært utsatt for en så prekær og omfattende strømkrise det siste året.

I slutten av januar ble Romerike og Tromsø rammet av strømbrudd på grunn av linjebrudd, men det ble fikset lokalt på kortere tid enn det Statnett tror er mulig i Nordland.