Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Deler av oljefondet deponeres i USA

Norges Bank har valgt amerikanske Chase Manhattan som depot for aksjeandelen i det norske oljefondet. I tillegg er fire såkalte indeks-forvaltere utpekt, men Norges Bank vil ikke ut med navnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ga Finansdepartementet klarsignal til at halvparten av oljefondet kan investeres i aksjer i utlandet. Norges Bank, som forvalter oljefondet på vegne av Finansdepartementet, har i første omgang valgt å plassere hele oljefondets aksjeportofølgen i indeks-forvaltning. I motsetning til aktiv forvaltning, hvor forvalterne baserer kjøp og salg på analyser av hvilke aksjer som vil stige eller synke, er det indeks-forvalterens oppgave å treffe gjennomsnittet av børs-indeksen.

Lav risiko

- Vi har foretrukket å starte med indeks-forvaltning fordi det blant annet gir lav risiko og er en rimelig form for forvaltning, sier leder for kapitalforvaltningen i Norges Bank, Knut N. Kjær, til NTB.

Indeks-forvaltning en svært spesialisert bransje, og i Norge er det ingen banker eller finansinstitusjoner som driver med dette.

-Betenkelig

Informasjonssjef Sigurd Ulven i Den norske Bank ser betenkeligheter med at Norges Bank baserer forvaltningen på indeks-forvaltning.

- På lang sikt er det lite heldig om indeks-forvaltning velges som eneste form for plassering, blant annet fordi dette utelukker norske aktører, sier han.

I løpet av 1998 vil Norges Bank også legge ut en forholdsvis liten del av obligasjonsportefølgen til ekstern forvaltning.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!