Deler bilder av elever i «julekalender»

Rektor ved Horsens videregående skole advarer mot ny «trend» der bilder av kvinnelige elever brukes som «julekalender».

VEKKER OPPSIKT: En ny «julekalender-trend» vekker oppsikt ved dansk videregående skole. Foto: Horsens gymnasium på Facebook
VEKKER OPPSIKT: En ny «julekalender-trend» vekker oppsikt ved dansk videregående skole. Foto: Horsens gymnasium på Facebook Vis mer
Publisert

Rektor ved Horsens skole i Østjylland, Danmark, går hardt ut mot en «julekalender-trend».

En ukjent bruker har laget en konto på Instagram, der det fredag var delt bilder av to elever ved den videregående skolen.

I beskrivelsen står det at én ny kvinnelig elev vil bli å se på kontoen per adventsdag.

- Vi har samlet de 24 lekreste jentene fra Horsens gymnasium. Jula er reddet. Lukk opp for en ny frekk nissepike hver dag, står det i kontoens beskrivelse, ifølge dansk TV 2, som først omtalte saken.

Til forskjell fra Norge bruker fortsatt danskene ordet gymnasium om utdannelsesnivået som her til lands nå kalles videregående skole.

Ikke første gang

Det er tilsynelatende heller ikke første gang en slik konto er blitt laget.

Ifølge dansk TV 2 har det både sirkulert kontoer der elever har rangert hverandre etter utseende, og meldinger om liknende «julekalendere» har vært sendt ut fra andre videregående skoler tidligere.

Et raskt søk på Instagram ser ut til å bekrefte dette, med en rekke henvisninger til «julekalendere» på danske videregående skoler rundt om i landet.

VEKKER OPPSIKT: Katy Perry rundet nylig av sitt årelange «residency» i Las Vegas. Nå skaper et klipp fra en av superstjernas siste konserter full forvirring på sosiale medier. Vis mer

Kan bryte loven

Ifølge dansk TV 2 sier rektor ved skolen, Flemming Steen Jensen, at han er svært overrasket over at noen har laget en sånn profil.

- Det overrasker meg virkelig. Jeg tenker at det er mange ting vi som voksne, profesjonelle, lærere og ledelse ikke vet, men dette stemmer fortsatt dårlig overens med hvordan vi behandler hverandre i dag, og den måten vi ser på kjønn og på hverandre, sier Jensen til avisa.

Rektoren påpeker også at kontoen mest sannsynlig strider med loven om personvern, siden det framstår som om kontoen deler bilder av elevene uten samtykke.

- Det er en måte å gjøre elevene til objekter, og jeg kan ikke være sikker på at alle elevene synes det er morsomt å bli utstilt på denne måten, sier rektoren videre.

Han oppfordrer også de som star bak kontoen til å slette den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer