Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Deler demokratene på midten

Hillary leder delegatkampen. Men vi får en valgthriller med åpen slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både Hillary og Obama måtte i natt gå på talerstolen uten å ane hvem av dem som hadde vunnet i California, den største delstaten og uten av noen av dem kunne hovere over motparten på noe vis.

Selv om Clinton i skrivende stund ligger an til å vinne med klar margin i California, den største delstaten, en eksepsjonelt viktig seier både symbolsk og reellt, vil valgkampen totalt være ekstremt jevn også etter at det endelige resultatet av supertirsdagen foreligger.

Les alt om supertirsdag her.

Hillary med flest delegater

Både Obama og Clinton hadde i 07.30-tida i dag ifølge CNN fått rundt 5,7 millioner stemmer hver i natt, men Hillary har likevel stukket av med betydelig flere delegater enn Obama.

Stemmeandelen er ifølge CNN 48 prosent til Obama og 49 til Clinton. Ifølge New York Times har Clinton i skrivende stund 699 delegater og Obama 598. Se hele oversikten her.


Obama spolerte Clintons raid på østkysten ved å stjele Connecticut fra henne, vant uventet den svært viktige staten Missouri, og vant med en mye større margin i hjemstaten Illionois enn det Clinton gjorde i sitt sikkerstikk i New York.

Han vant også stort i to av sørstatene og plukket en rekke stater i midtvesten.

LEDER: Hillary Clintons tilhengere kunne juble i natt. Foto: Chris Carlson/AP/Scanpix
LEDER: Hillary Clintons tilhengere kunne juble i natt. Foto: Chris Carlson/AP/Scanpix Vis mer

Hillary på sin side sørget for kraftig skuffelse i Obama-leiren blant annet da hun vant i Massachussets, der både supersenator Edward Kennedy og flere andre av Obamas viktigste støttespillere har tilhold.

Begge holdt seierstaler

- Det er en ting denne februarkvelden som vi ikke trenger de endelige resultatene for å vite: Vår tid har kommet, sa Obama i sin tale i natt.

Tilhengerne hans svarte med å rope:

- Obama, Obama, Obama, Obama!

Obama løftet hånda og fortsatte:

- Vår tid har kommet. Vår bevegelse er virkelig. Forandring kommer til Amerika. Vi er mer enn en samling av røde og blå stater. Vi er, og vil alltid være, de forente amerikanske stater, sa han, før tilhengerne svarte:

- USA, USA, USA , USA!

image: Deler demokratene på midten

Se alle talene her.

Også Hillary gjorde det klart at sirkuset slett ikke er over med tirsdagens batalje.


- Jeg gleder meg til å fortsette denne valgkampen, sa hun.

- Etter sju år med en president som bare hører på pressgrupper, er du klar for en president som bringer din stemme, dine verdier og dine drømmer til ditt hvite hus, sa hun i sin tale til sine egne tilhengere.

Kampen langt fra over

Delegatene i hver enkelt stat fordeles omlag proporsjonalt med de to kandidatenes andel av stemmene, noe som gjør at de i praksis kan stå helt likt i flere stater selv med flere prosentpoengs seier. Dermed er demokratene på ingen måte ferdig med å finne fram til sin kandidat, og må leve i spenning gjennom nye primærvalg i ukene som kommer, også i store delstater som Texas, Ohio og Washington.

Om man spoler tida tilbake bare en måneds tid, ville ingen ha trodd på et slikt utfall av supertirsdagen. Den gang var omkvedet at denne dagen kom til å avgjøre alt, og at én uomtvistelig vinner kom til å bli stående igjen i begge partier.

Før Obama kom på banen for alvor i Iowa, baserte Hillary valgkampen sin på at hun skulle vinne de første statene tydelig og ri inn i supertirsdag på en bølge av god Clinton-stemning.

Basert på valgdagsmålinger hevder både Clinton-leiren og Obamas folk, ifølge New York Times, at det er de som har best framdrift i valgkampen, og at de hadde vunnet enda mer om de bare hadde fått litt tid på seg.

Den type krangler vil du få se mer av, kanskje helt fram til demokratenes nasjonale kongress i august.

Og så var det den lille detaljen om at den egentlige presidentvalgkampen i USA ikke engang har begynt.

STOR INTERESSE: Disse dukkene pryder et restaurantbord i Sidney.
VINNERTEGNET: Obama tror på seier. Men Hillary leder fortsatt.
FORTSATT MED: Disse Obama-tilhengerne er høyst sannsynlig tilhengere av forandring.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media