Undervisning

Deler inn elevene etter kjønn

Den danske skolen forklarer inndelingen med at guttene og jentene forstyrrer hverandre.

KJØNNSINNDELING: Ved Åvangsskolen i Rønne i Danmark har de innført kjønnsinndelt undervisning. Foto: Google
KJØNNSINNDELING: Ved Åvangsskolen i Rønne i Danmark har de innført kjønnsinndelt undervisning. Foto: Google Vis mer
Publisert

Når skolen begynner igjen etter juleferien, vil elevene ved 8. klasse på Åvangsskolen på Bornholm i Danmark komme tilbake til en ganske annerledes skolehverdag.

Tre klasser blir nemlig delt inn på nytt: Én gruppe med gutter, og én med jenter.

Det skriver den danske, regionale TV-kanalen TV 2 Bornholm.

- Splitter to kjønn

Åvangsskolen skal ha meldt om de nye forandringene gjennom skolens egen internettportal. Fra 5. januar og fram til vinterferien vil elevene bli delt inn i gutte- og jentegrupper.

Ifølge skolen hadde man opplevd at guttene og jentene forstyrret hverandre i undervisningen. De henviser også til en undersøkelse som fant ut at akkurat dette årskullet hadde scoret lavt på trygghet og motivasjon.

KONTROVERSIELL: En ny Tiktok trend i USA vekker stor oppsikt fordi den oppfordrer skoleelever til å begå hærverk og stjele skolemateriell. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Beslutningen har ført til debatt blant foreldrene, som ifølge TV 2 har blandede følelser når det kommer til inndelingen.

En av de som reagerer, er Ann-Mari Kempfner, som er mor til en av elevene ved skolen.

- Jeg kan ikke se hvordan dette skal være til fordel for elevene. Hvilken nytte har det å splitte to kjønn?, spør Kempfner, ifølge TV-kanalen.

- Blir vanskelig

Heller ikke hennes datter, Rebecca Kempfner Andersen, er særlig fornøyd med avgjørelsen. Hun ser ikke fram til å bli adskilt fra guttene:

VEKKER OPPSIKT: En amerikansk skole i delstaten Kentucky i USA har fått massiv kritikk etter en skandaløs skolefest. Video: Twitter / Hazard High School. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Man regner med at man kommer tilbake til en normal klasse med dem man går på skole med. Så kommer man dit, og så skal man være sammen med jenter hele dagen. Når man kommer hjem, er det det samme dagen etter. Det blir vanskelig å gå slik i en hel måned, sier hun til TV-kanalen.

Skoleleder Thomas Mogensen er ifølge TV 2 gjort kjent med kritikken, men sier til TV-kanalen at man ikke skal legge så mye i inndelingen.

- Noen ganger overveier vi om vi skal dele inn rundt faglighet, rundt interesser og så videre. Nå er dette en inndeling i relasjoner. Det er helt tilfeldig at vi deler inn i gutter og jenter, sier han.

Åvangsskolen er Bornholms største skole. Ifølge Berlingske går det omtrent 500 elever på skolen, og det går i alt 61 elever på 8. trinn.

Skolen er en allmenn grunnskole, fra førskole til 9. klasse.

Ifølge dansk lov kan undervisningen organiseres i grupper innafor den enkelte klasse, og på tvers av både klasser og klassetrinn. Det skal være til fordel for både praktiske og pedagogiske forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer