Deler makta til 2004

HVEM ER SJEFEN I AP? Thorbjørn Jaglands EU-utspill denne uka og Jens Stoltenbergs brannslokking dagen etter har på ny skapt tvil om hvem som er regjeringspartiets egentlige leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg fester grepet i Arbeiderpartiet. Men den som tror at Thorbjørn Jagland har tenkt å gi seg som partileder om halvannet år, kan forregne seg. Kilder som står Jagland nær, er sikre på at han vil fortsette til 2004.

I så fall må Stoltenberg dele makta med Thorbjørn Jagland i tre år til. Denne muligheten vekker både glede og gru i Ap-kretser:

- Jagland kommer helt sikkert til å ta en periode til. Det er ingen grunn til å tro noe annet, sier en annen kilde.

Dagbladet kjenner til at Jagland selv har gitt uttrykk for dette. Svært mye kan skje på tre år, og ingen vet hva Jagland tenker innerst inne. Men i øyeblikket er det grunn til å tro at Jagland er innstilt på å sitte som partileder i alle fall til 2004. Flere av Dagbladets kilder både tror og vil at Jagland skal fortsette noen år til.

Hvem er sjef?

For ei uke siden feiret Stoltenberg-regjeringen sin ettårsdag. Bare en måned før regjeringsskiftet i fjor ga Thorbjørn Jagland fra seg noe av makta ved å gjøre Stoltenberg til parlamentarisk leder og statsministerkandidat. Siden har spørsmålet vært reist med jevne mellomrom:

Hvem er sjefen i Arbeiderpartiet?

Velgerne har vært i tvil, og i uka som gikk utnyttet opposisjonen i Stortinget Ap's delte lederskap for hva det er verdt. Stoltenberg måtte oppklare regjeringens syn på ny EU-debatt etter utenriksminister Thorbjørn Jaglands utenrikspolitiske redegjørelse.

- Det var Jens som måtte oppklare. Det er med andre ord åpenbart at det er han som er sjefen, sier en kilde som mener Jens mer og mer tar over makta i partiet.

Balanse

Flere peker på at det delte lederskapet tross alt fungerer godt. Stoltenberg og Jagland har et avklart og greit forhold, og maktdelingen sikrer en slags balanse og ro mellom fløyene i partiet. Den vil forrykkes dersom «Jens får det alene».

Andre i partiet blir bestyrtet over tanken på at Jagland skal sitte som partileder i tre år til:

- Ikke tale om, Jagland kommer ikke til å fortsette etter neste landsmøte. Jens tar mer og mer over, sier en kilde på Jens-fløyen i partiet.

- Temaet Jens/Thorbjørn har ligget under i Ap siden 1992. Nå må Jens få slippe dette. Jeg kan ikke tenke meg at Jens vil sitte fram til 2002 på den måten, sier en kilde.

Praktisk løsning

- Delt lederskap har aldri vært sett på som noen ideell løsning, men som en praktisk løsning i en gitt situasjon og for en begrenset periode. Det vil forundre meg om Jagland mener noe annet og forlenger denne perioden, sier kilden til Dagbladet. Vedkommende mener Stoltenberg etter å ha gått to skritt etter Jagland i en årrekke nå snart må få lov å være sjef alene.

- Jens vil få hardt press på seg for å overta som Ap-leder. Han er hemmet av å ha Jagland der, sier en annen kilde.

Det foregår ingen åpen maktkamp i Ap, men en maktforskyvning som gleder noen og skremmer andre i partiet.

Jens får rom

- Jeg ser ingen grunn til at Thorbjørn ikke skulle fortsette som leder. Uansett sitter han så lenge han selv vil, det er det ingen tvil om. Jens kommer ikke til å ta noen kamp med ham, sier en sentral kilde.

- Jens får absolutt rom til å være statsminister, det er ingen begrensninger på ham, kommenterer en kilde.

En annen kilde mener Jens Stoltenberg med nærmest logisk nødvendighet kommer til å samle makten på én hånd etter landsmøtet i 2002.

Etter en nedtur etter regjeringsskiftet og tung oppoverbakke i hele fjor bygger Stoltenberg seg gradvis opp. Meningsmålingene kryper oppover. Han omtales som en svært oppdatert og dyktig regjeringssjef. Han har satt i gang store prosesser og saker. Etter hvert vil resultatene tikke inn, er tanken.

Gradvis vil han få større autoritet og glede av det såkalte styringstillegget, som i øyeblikket synes å falle på Bondevik. I valgkampen vil Stoltenberg være Ap's frontfigur ved siden av andre sentrale statsråder.

Jagland har, som han varslet etter landsmøtet i november, konsentrert seg om sin krevende jobb som utenriksminister, og er mindre og mindre til stede på den hjemlige arena. Han tar tak i de store partisakene, men Stoltenberg og hans folk håndterer dag-til-dag-politikken hjemme.

Som en illustrasjon var det Stoltenberg folk fra redaksjonskomiteen søkte til for klareringer under siste landsstyremøte, sier en kilde.

Hågensen og Valla

LO har vært en av Jaglands solide maktbaser. Men når LO-leder Yngve Hågensen går av i mai og overlater jobben til Gerd-Liv Valla, mister Thorbjørn Jagland en viktig støttespiller på Youngstorget.

Gerd-Liv Valla er en av Jens Stoltenbergs allierte.

Til dette hevdes at LO er langt mer enn lederen, at det skjer store endringer i LO, og at Jagland fortsatt står sterkt i store deler av LO-massen.

Hensynet til framtidige lederemner kan telle mot Jagland.

- Noe er galt hvis ikke Trond Giske får plass i partiledelsen etter neste landsmøte, sier en kilde. Dersom Jagland fortsetter også etter neste landsmøte, er det ikke plass til Giske. Ap kan ikke ha tre menn i ledelsen. Men Giske kom inn i sentralstyret i fjor, og han har god tid.

Mye taler for at Jagland fortsetter. Han trives svært godt i sin kombirolle som utenriksminister og partileder.

For smalt, for tidlig

Om Jagland og Stoltenberg skulle være politisk enige om det meste, blir de oppfattet som representanter for to fløyer i partiet. Jagland-fløyen er mistroisk til Jens og hans folk.

- Det er for tidlig å overlate makta til Jens alene. Miljøet rundt SMK (Statsministerens kontor) er for snevert til å holde i Arbeiderpartiet, sier en kilde.

Flere frykter den kursen de mener Jens og hans mektige og effektive stabssjef Jonas Gahr Støre står for.

HVEM SITTER I FØRERSETET? Episoden med Thorbjørn Jaglands EU-utspill og Jens Stoltenbergs påfølgende brannslukking har reist ny debatt om hvem som egentlig er sjefen i Ap. Trolig blir det delt lederskap i partiet i minst tre år til.