Donald Trump

Deler melding om borgerkrig: - Hinsides farlig

USAs forrige president Donald Trump er utestengt fra Twitter. På sin egen plattform deler han det de fleste oppfatter som en spådom om en ny borgerkrig i USA.

BORGERKRIG: USAs forrige president, Donald Trump, delte en melding om borgerkrig i sosiale medier. Foto: SAUL LOEB / AFP
BORGERKRIG: USAs forrige president, Donald Trump, delte en melding om borgerkrig i sosiale medier. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USAs forrige president ble kastet ut fra de fleste sosiale medier for sin rolle i det dødelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021 og frykt for at han ville oppfordre til ytterligere voldelige opptøyer.

Nå skaper Trump overskrifter ved å dele en melding på sin egen plattform Truth Social, som spår en borgerkrig i USA.

RASER: Da Donald Trump så hvordan han ble framstilt i en promofilm til et intervju han ga med TV-journalisten Piers Morgan, ble han rasende. Denne videoen viser hvordan intervjuet sluttet. Video: Piers Morgan Uncensored. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Teknisk trøbbel

Utrullingen av Truth Social har vært alt annet en vellykket. Plattformen har vært plaget av store tekniske problemer, og folk har stått i månedsvis i venteliste for å kunne opprette en konto. Nå ser imidlertid Trump selv ut til å ha tatt i bruk Truth Social for alvor.

Trump, som stadig hevder at valget ble stjålet fra ham uten noen form for beviser for omfattende valgfusk, ser nå ut til å stille seg bak en spådom eller ønske om en ny borgerkrig i USA.

Trump retruthet - som Truth Social kaller det - en melding fra en bruker som kaller seg MAGA King Thanos. Den inneholder teksten «borgerkrig» knyttet til et skjermbilde av en twittermelding fra El Salvardors president, Nayib Bukele fra 20. mars.

- Det mektigste landet i verden faller så raskt at det får det til å tenke på nytt om hva som er de faktiske grunnene. At noe så stort og mektig ikke kan bli ødelagt så raskt uten at fienden kommer innenfra, skriver Bukele.

Skjermbildet var for øvrig delt på Truth Social av den tidligere CBS-journalisten og nåværende konspirasjonsteoretikeren Lara Logan.

- Forbi farlig

Mange reagerer sterkt på at Trump sender ut meldingen på nytt.

- Ikke noe å se her. Bare en tidligere president for USA som deler en post i sosiale medier som tar til orde for eller spår en borgerkrig i USA. Ikke noe stort, skriver republikaneren George Conway på Twitter.

Han er gift med Trump stidligere seniorrådgiver, Kellyanne Conway, men har samtidig markert seg som en særdeles tydelig Trump-kritiker.

AVSLØRT: Donald Trumps tidligere rådgiver Rudy Giuliani skulte seg bak en av maskene i årets amerikanske «Maskorama»-sesong. Det skapte sterke reaksjoner i dommerpanelet. Vis mer

- Den skandaliserte, tidligere presidenten, som ble stilt for riksrett to ganger, delte nettopp en post fra en annen bruker på sin plattform, som tar til orde for borgerkrig. Dette er hinsides farlig, skriver den liberale politiske aksjonskomiteen MeidasTouch på Twitter, ifølge Newsweek.

Den republikanske kongressrepresentanten Adam Kinzinger, har vært en av Trumps hardeste kritikere i hans eget parti. Han fordømmer Trump for å se ut til å ta til orde for borgerkrig i USA.

- Noen av mine republikanske kolleger som vil protestere nå? Eller venter vi på å komme gjennom «bare ett valg til først»? skriver Kinzinger på Twitter.

- Donald Trump tar til orde for en borgerkrig. Selvfølgelig, som i Vietnam og marsjen til kongressangrepet, så vil han ikke være mann nok til å kjempe den, skriver den demokratiske kongressrepresentanten, Eric Swalwell, på Twitter.

- Leker ikke

Journalist og forfatter av flere bøker om Trump, Seth Abramson, beskriver meldingen fra Trump som den mest oppviglerske noensinne fra en amerikansk president.

- Tidligere president Donald Trump tar det mest oppviglerske steget noensinne fra en amerikansk president. Han se ut til å forutse og/eller ta til orde for en andre borgerkrig, skriver Abramson på Twitter og legger til at landet nå venter på en fordømmelse fra de andre delene av det republikanske partiet.

- Du leker ikke med snakk om borgerkrig, skriver Abramson videre.

Tesla-gründer og milliardær Elon Musk, som er midt i et oppkjøp av Twitter, har sagt at han ønsker å la Trump få komme tilbake på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer