Deler skrekkvideo av storby-rotter

Lillian Hansen filmet rotter som kravlet i søppelbøttene på gata. Nå etterlyser hun grep fra kommunen.

ROTTENE KLATRER: Lillian Hansen reagerer på søppelkasse-designet på Majorstua i Oslo. Video: Tiktok @lillianhansen82. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ser dem kanskje ikke, men ifølge Fett-vett-nettsida til Oslo kommune så finnes det sannsynligvis minst 88 000 rotter bare i hovedstaden.

Mange av dem lever nede i avløpsnettet, der det er én årstid hele året. Ifølge Oslo kommune er det et godt miljø for rottene som bor der.

- Der er det god tilgang på mat og rottene lever ikke av avføring, men av alle matrestene som de får gjennom avløpet, skriver kommunen.

Rottene tåler et fall på 16 meter og kan hoppe nesten én meter vertikalt. De kan klatre rett opp vegger og de kan til og med svømme.

Noen rotter kommer også opp fra dypet, og kan dukke opp i bybildet. I en video på TikTok ser vi hvordan de boltrer seg i søpla i fullt dagslys.

Lite gjennomtenkt

Kommunikasjonsspesialist Lillian Hansen bor på Majorstua i Oslo. Hun mener det er store rotteproblemer i området der hun bor, og hevder det skyldes formen på søppelbøttene.

MAJORSTUEN: Lillian Hansen ønsker nytt design på søppelbøttene. Foto: Privat
MAJORSTUEN: Lillian Hansen ønsker nytt design på søppelbøttene. Foto: Privat Vis mer

- Det tok ikke lang tid før jeg oppdaget at det ikke er søplete gater som er årsaken til rottene. Derimot har søppelbøttene et lite gjennomtenkt design, sier hun til Dagbladet.

Les Oslo kommunes svar lenger ned i saken!

Ønsker ny design

På sin TikTok-konto har Hansen delt en video der man kan se rotter som kryr i gatene og i søppelkassene.

- Kjære Oslo kommune, kan vi få søppelbøtter med mindre rottevennlig design på Majorstuen, sier hun i klippet.

Hansen forklarer at søppelbøttene nærmest fungerer som klatrevegger for gnagerne.

- Jeg synes også litt synd på rottene. Jeg vil ikke at de skal sulte, men jeg håper Oslo kommune kan bytte ut disse søppelbøttene slik at vi kan klare å få ned rottebestanden.

ROTTER: Lillian Hansen hevder at det bor rotter i benkene. Foto: Privat
ROTTER: Lillian Hansen hevder at det bor rotter i benkene. Foto: Privat Vis mer

Petter Bøckmann er zoolog og lektor ved Universitetet i Oslo. Han forteller til Dagbladet at rotter er i stand til å komme seg gjennom trange hull og sprekker.

- Hvis hullet er like stort som hodet på rotta, så klarer de å trenge seg gjennom. Alt annet enn rent metall gnager de seg gjennom, sier Bøckmann, og legger til:

- Og ja, det er mye rotter i Oslo.

- Bare et fåtall

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo kommune. I en kommentar forteller pressevakt Bård Eion Flaen at kommunen benytter denne type spilekasser på steder der søppelkassene skal ha høy kvalitet.

- Andre steder benyttes lukkede plastkasser. Av de søppelkassene vi i Bymiljøetaten forvalter, er det bare et fåtall som er åpne spilekasser, forteller Flaen.

Han sier at spilekassene i Bogstadveien ble satt ut etter at de opprinnelige søppelkassene ble ødelagt.

- Da valgte Bymiljøetaten å sette ut slike spilekasser her, på samme måte som andre kommunale aktører har gjort i området. Dette for å skape en helhet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer