Deler ut gassmasker

JERUSALEM: Mens amerikanerne forbereder et mulig angrep på Irak, møter israelerne til gassmaskeutdelingene i Israel. De frykter et nytt rakettangrep fra Saddam Hussein - som i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er klart at Saddam vil angripe oss hvis USA angriper Irak. Akkurat som vi opplevde for elleve år siden, sier trebarnsfaren Dany Levy (44).

Sammen med kona og deres tre døtre var han på gassmaskestasjonen i Jerusalem shoppingsenter i går.

Yngstedatter Reut Levy (10) får utdelt en ny og større maske siden hun er blitt større. Resten av familien får nye deler til gassmaskesettet, som må oppdateres hvert annet år.

Minnene går til 1991. I fem eller seks netter satt familien samlet i stua med hver sin gassmaske mens Saddam sendte raketter mot Israel. Den gangen var døtrene Lital (17) og Shiran (14) for små til å bruke masker. I stedet satt de i hvert sitt lille telt, som fungerte som ei gassmaske.

Hundene vil dø

- Det var som et spill. Å legge barna inn i teltene, ta på oss gassmasker og vente. Vi voksne var ikke redde. Det ble imidlertid de innesperrede barna da vi tok på gassmaskene, erindrer Levy.

Under Golfkrigen 1991 sendte Saddam Hussein 39 scudraketter mot Israel. Ingen av rakettene hadde kjemisk eller biologisk innhold, men rundt 100 israelere mistet livet. De fleste av hjerteattakk. Hvis amerikanerne angriper Irak en gang til, frykter israelere at kjemiske og biologiske våpen vil bli brukt. - Vi vet ikke hva han har, men det er klart det er skremmende, sier Levy.

To meter bak ham står yngstedatter Reut. Med et stort smil tester hun gassmasken. Av og på hodet.

En kvinne som står i kø er fortvilet. Hun tenker på hva som kan skje.

- Dette redder forhåpentligvis oss, men hva skjer med hundene våre? De vil dø, sier hun.

Babymaske

Gassmaskesettet inneholder ei gassmaske, et filter og en ledning som gjør at folk kan drikke vann. I tillegg finnes en bruksanvisning og sprøyte med motgiften atropin, som skal stikkes i låret ved et kjemisk angrep. Babyer og de minste barna kan ikke bruke gassmaske. Derfor har israelerne produsert en maske, som ser ut som overdelen til en astronaut. Babyen legges inne i den gjennomsiktige plasten, som fungerer som ei gassmaske. Også babyen kan få vann via en tåteflaske inne i «astronautmaska».

- Verden forstår ikke hvordan vi har det. Under Golfkrigen var sønnen min innesperret i telt. Det var varmt, og han måtte ligge naken alene i teltet. Hele natta. Det er klart vi er redde, sier en kvinne som er inne og oppdaterer utstyret til familien.

  • I dag har Israel 30 gassmaske-utdelingssentre, men de er klare til å opprette 70 til så fort USA angriper Irak.
SPENNENDE: Reut Levy (10) får opplæring i hvordan hun skal ta på seg - og bruke - ei gassmaske i et shoppingsenter i Jerusalem. Med et stort smil om munnen, tar hun maska av og på. Hun forstår ikke helt hvilke konsekvenser et kjemisk angrep kan få, mener faren Dany Levy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer