RIKE OG BEGAVEDE: Blant de rike giverne og de unge, globale&nbsp;<span style="background-color: initial;">ledertalententene som omgir kronprinsparet,
&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">florerer rosende omtale og&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">prestisjefylte verv. Foto: Agnete Brun</span>
RIKE OG BEGAVEDE: Blant de rike giverne og de unge, globale ledertalententene som omgir kronprinsparet,  florerer rosende omtale og prestisjefylte verv. Foto: Agnete BrunVis mer

Deler ut heder og verv til rike venner. Slik fungerer kronprinsparets nettverk

Et filantropisk fond. Et håndplukket knippe av Norges rikeste. To lukkede klubber for globale ledertalenter. Slik bygger kronprinsparet framtidas maktnettverk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin målbevisste innsats for å gi monarkiet innhold, har kronprinsparet funnet en mektig miks.

I et nettverk med mange kjente navn - som Rema-milliardæren Ole Robert Reitan (45), mangemillionæren Olav H. Selvaag (47) og rederidirektør Thomas Wilhelmsen (42) - finnes en annen fellesnevner enn pengene: Veldedighet.

Eller filantropi, som det heter i dette miljøet.

Rosende omtale

En annen som bidrar er Sven Mollekleiv (61), Røde Kors-presidenten og DNV-toppen (tidligere Veritas) som kong Harald i fjor utnevnte til ridder av St. Olavs Orden.

Familien Sunde/Stange, diskrete forvaltere for landets rikeste, gir også en hjelpende hånd.

Men de som bidrar får også noe tilbake.

Blant de rike giverne og de unge, globale ledertalentene som omgir kronprinsparet, florerer rosende omtale og prestisjefylte verv.

Prisdryss til «familien»

Kronprinsparets fond (KPF) er et veldedig fond opprettet i 2001. I 2015 hadde fondet 22 millioner kroner i egne midler etter å ha mottatt store pengebidrag. Hvor viktig fondet er for kronprinsparet, kan illustreres med at et tidligere styremedlem, kronprinsessens studievenninne Gry Mølleskog (54), i fjor ble utnevnt til hoffsjef - med tilhørende millionlønn.

De siste årene har priser blitt delt ut på kryss og tvers mellom givere, støttemottakere og styremedlemmer.

FIKK PRIS: Kronprinsparet fikk i 2014 prisen som «Årets rollemodeller» av organisasjonen Kjør for livet. F. v. Edvard Halgunset (daglig leder i Kjør for livet), kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Knut-Ove Børseth (gründer og lagleder i Kjør for livet). Foto: Fra Kronprinsparets fonds pressemelding.&nbsp;
FIKK PRIS: Kronprinsparet fikk i 2014 prisen som «Årets rollemodeller» av organisasjonen Kjør for livet. F. v. Edvard Halgunset (daglig leder i Kjør for livet), kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Knut-Ove Børseth (gründer og lagleder i Kjør for livet). Foto: Fra Kronprinsparets fonds pressemelding. 
Vis mer

Kronprinsparet ble selv i 2014 kåret til «Årets rollemodeller» av organisasjonen Kjør for livet. Ifølge pressemeldingen fra Kronprinsparets fond deles prisen ut hvert halvår «til noen de mener er gode rollemodeller for deres ungdommer» og som har gjort organisasjonen i stand til å skape gode resultater.

Kjør for livet er et fritidstilbud for risikovillig ungdom, og fikk 409.000 kroner i støtte av fondet i 2014.

En annen pris i nettverket heter «Årets pøbel», og deles årlig ut av Pøbelprosjektet.

I 2013 ble Ole Robert Reitan «Årets pøbel». Milliardæren og kronprinsvennen er en av eierne i Reitan-gruppen, som blant annet eier Rema 1000, Narvesen og 7-11 i Norge. Gjennom Reitan-gruppen støtter han Pøbelprosjektet, fram til i år via Kronprinsparets fond.

«ÅRETS PØBEL»: I 2013 fikk kronprinsvenn Ole Robert Reitan prisen som «Årets pøbel». Den ble delt ut av Eddi Eidsvåg i Pøbelprosjektet, som dengang fikk støtte fra Kronprinsparets fond. Foto: Kronprinsparets fond.
«ÅRETS PØBEL»: I 2013 fikk kronprinsvenn Ole Robert Reitan prisen som «Årets pøbel». Den ble delt ut av Eddi Eidsvåg i Pøbelprosjektet, som dengang fikk støtte fra Kronprinsparets fond. Foto: Kronprinsparets fond. Vis mer
PØBEL-BESØK: Kronprins Haakon besøkte i 2011 Pøbelprosjektet og dets leder Eddie Eidsvåg i Stavanger. Prosjektet mottok til og med 2015 støtte fra Kronprinsparets fond. Foto: Tommy Ellingsen / NTB Scanpix
PØBEL-BESØK: Kronprins Haakon besøkte i 2011 Pøbelprosjektet og dets leder Eddie Eidsvåg i Stavanger. Prosjektet mottok til og med 2015 støtte fra Kronprinsparets fond. Foto: Tommy Ellingsen / NTB Scanpix Vis mer

I fjor fikk Kjartan Eide (45) prisen. Han er leder for organisasjonen Trivselsleder, som i likhet med prisutdeleren Pøbelprosjektet mottok støtte fra Kronprinsparets fond, henholdsvis 778 000 kroner og 572 000 kroner.

Ifølge Edvard Halgunset i Kjør for livet og Eddi Eidsvåg i Pøbelprosjektet tildelte de prisene helt på eget initiativ.

Det skal ikke ha vært noen føringer fra Kronprinsparets fond sin side om hvem som burde få disse prisene, ifølge daværende daglig leder Solfrid Flateby.

- Vi overlot vurderingene helt og holdent til de ulike organisasjonene, sier Flateby til Dagbladet.

- Selvfølgelig ikke

«Kronprinsparets Fond har ingen innvirkning på andre organisasjoners priser eller hvem som skal motta disse», skriver nåværende daglig leder i Kronprinsparets fond, Irene Lystrup.

«Selvfølgelig ikke», skriver Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen på spørsmål om kronprinsparet oppmuntrer til å dele ut priser innen fondets nettverk.

TRIVES I HVERANDRES SELSKAP: Her håndhilser kronprins Haakon og
kronprinsesse Mette-Marit på Ole Robert Reitan i Reitan Gruppen før en næringslivsmiddag
på Skaugum i 2005. Seinere har det blitt flere hyggelige møter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TRIVES I HVERANDRES SELSKAP: Her håndhilser kronprins Haakon og
kronprinsesse Mette-Marit på Ole Robert Reitan i Reitan Gruppen før en næringslivsmiddag
på Skaugum i 2005. Seinere har det blitt flere hyggelige møter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Vis mer

I flere av selskapene som har støttet Kronprinsparets fond med årlige millionsummer eller generøse tjenester, sitter kronprinsparets nære bekjentskaper i høye stillinger.

Det gjelder DNV GL og Selvaag-gruppen, som i dag er hovedsamarbeidspartnere, og Reitan-gruppen, som var det fram til i år.

De andre hovedsamarbeidspartnerne er DNB, Skanska og Egmont-fondene.

Kontaktpunkt

Ungdomsorganisasjonen VIBRO (kommer av «Vi bryr oss») oppsto ifølge NRK da jusstudenten Yvan Bayisabe (26) og en kamerat i 2013 ville gjøre noe med måten minoritetsungdom ble presentert i media.

Da VIBRO ble valgt ut som fondets nye ungdomsprosjekt fra 2015, skjedde det i konkurranse med over 100 organisasjoner.

I pressemeldingen fra fondet fikk VIBRO ros for å skape «samfunnsengasjert ungdom i det multikulturelle Norge».

- Et fantastisk prosjekt, sa fondets daværende leder Solfrid Flateby , som før hun begynte i fondet var kommunikasjonsdirektør i Reitan-gruppen.

I pressemeldingen ble det ikke nevnt at Yvan Bayisabe også har et annet kontaktpunkt med kronprinsessen: Talentnettverket Global Shapers.

- Om det burde vært nevnt i en pressemelding, kan jeg ikke si ja eller nei til, sier Solfrid Flateby til Dagbladet.

Håndplukket

Bayisabe er en av de håndplukkede medlemmene i Oslo-avdelingen av talent-nettverket Global Shapers, som i vår talte 17 medlemmer. Han var til stede under oppstarten i 2012, hos kronprinsessen hjemme på Skaugum. Kronprinsessen deltok i utvelgelsesprosessen.

Bayisabe tror ikke at VIBRO ble valgt til fondets nye prosjekt fordi kronprinsessen kjente til ham fra Global Shapers.

I GJESTEBUD PÅ SKAUGUM: Yvan Bayisabe, medlem i talentnettverket Global Shapers, hilser på kronprinsparet i det han ankommer et gjestebud på Skaugum i 2012. 
Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
I GJESTEBUD PÅ SKAUGUM: Yvan Bayisabe, medlem i talentnettverket Global Shapers, hilser på kronprinsparet i det han ankommer et gjestebud på Skaugum i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer

- Men det kan ha styrket hennes kjennskap til det jeg har drevet med, sier Bayisabe til Dagbladet.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen avviser at VIBRO ble valgt ut fordi kronprinsessen kjente til Bayisabe fra Global Shapers.

Irene Lystrup i Kronprinsparets fond skriver at nær halvparten av de 100 organisasjonene ble intervjuet, og at styret valgte VIBRO etter en større analyse.

«Prosessen var altså både møysommelig og lang, og vi redegjorde også for den i pressemeldingen som omhandlet at VIBRO ble valgt», skriver Lystrup.

«Globale talenter»

Deltakelse i Global Shapers er forbeholdt personer under 30 år med et «eksepsjonelt potensiale». Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen opplyser at Kronprinsessen ikke lenger har en formell rolle i Global Shapers Oslo, men er mentor ved behov.

Kronprinsessen er medlem i «foundation board» i Global Shapers. Kronprinsen sitter i det tilsvarende styret i Young Global Leaders (YGL), hvor de begge har blitt utnevnt til medlemmer.

YGL er for dem under 40, og beskriver seg selv som «a unique and diverse community of the world’s most outstanding, next generation leaders». Klodens fremste, rett og slett.

De to nettverkene springer ut av World Economic Forum, den årlige Davos-konferansen for verdens rike og mektige, hvor kronprinsparet årvisst er til stede.

Norske topptalenter

Da en Oslo-avdeling av Global Shapers ble startet opp i 2012, var kronprinsesse Mette-Marit mentor og «founding curator».

REDERARVING: Thomas Wilhelmsen er en av kronprinsens bekjente som har blitt Young Global Leader. Foto: NTB Scanpix
REDERARVING: Thomas Wilhelmsen er en av kronprinsens bekjente som har blitt Young Global Leader. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsparet har også satt sitt stempel på Young Global Leaders: Tre av de sju norske YGL som er utnevnt siden 2013 var venner eller bekjente av paret, også før de fikk tittelen.

Det gjelder Wilh. Wilhelmsen-rederiets sjef Thomas Wilhelmsen, som ble utnevnt til YGL i 2013. Han var gjest på kronprinsens 40-årsfestival og har vært middagsgjest på Skaugum.

Gunhild Stordalen (37) ble utnevnt i 2015. Hun har hatt årlige kronprinsesse-besøk på sin EAT-konferanse i Stockholm, siden 2014.

Norges-sjef Nina Jensen (40) i World Wide Fund for Nature (WWF) ble en YGL i 2014. Før det hadde hun og Mette-Marit blant annet syklet for klimaet, fra Skaugum til Slottet. Hun har også vært kronprinsparets gjest på Skaugum.

- Utstrakt hånd

Dagbladet har spurt om kronprinsparet sto bak utnevnelsene, og om de er venner med de utnevnte til YGL.

«Jeg pleier aldri å kommentere hvem jeg er venner med», skriver Gunhild Stordalen i en epost til Dagbladet.

Nina Jensen anser forholdet til kronprinsparet som noe som er tilknyttet jobben.

- Jeg kan strekke ut en hånd til YGL-nettverket, og få innspill fra ledende eksperter over hele verden. Vi får muligheter til å delta på kurs og videreutdanning, og vi møtes hvert år til en årlig samling, forteller Jensen til Dagbladet. Hun opplyser at WWF International nominerte henne til tittelen YGL.

Thomas Wilhelmsen vil ikke gi noen kommentarer.

«Verken kronprinsen eller kronprinsessen var forslagstillere i prosessen for disse enkeltpersonenes kandidatur. At Kronprinsparet allerede har hatt kontakt med noen av de som blir utnevnt som YGL er en naturlig følge av Kronprinsparets virke. Det er ikke sånn at venner har fordeler som Dagbladet her insinuerer», skriver Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

«SIKT-adelen»

Hele 13 av de norske Global Shapers var på gjestelista da kronprins Haakon i fjor arrangerte sin tredje SIKT-konferanse.

Konferansen har fått kritikk for elitedyrking.

«Det er arena for nettverksbygging, og resultatet er SIKT-adelen», skrev Bergens Tidende-kommentator og selverklært republikaner Mathias Fischer, som deltok i fjor.

At for eksempel lakseprodusenten og sponsoren Lerøy har fått kjøpe seg plass ved kronprinsens bord, har heller ikke falt i alles smak.

Men konferansen ser ut til å ha kommet for å bli. I fjor opprettet kronprinsen en helt ny stiftelse, Stiftelsen SIKT, sammen med mangemillionæren Adam Saga Ikdal (45), den tidligere Norges-sjefen for Boston Consulting Group. Ikdal er nå konsulentselskapets sjef i Sør-Afrika.

«Remarkable»

Ikke bare unge, begavede ledere har plass ved kronprinsparets bord. Det er også plass for de rike, etablerte og mektige.

Den Oslo-bosatte filantropen og forretningskvinnen Ingrid Stange (62) ble oppnevnt til styremedlem i Kronprinsparets fond i desember 2009 og var det ut 2013. Parallelt arbeidet hun med sin egen «baby» Partnership for Change (PfC), som på den tida holdt en årlig konferanse om filantropi og samfunnsnyttige investeringer.

Et drøyt år etter at Stange ble styremedlem i Kronprinsparets fond, var kronprins Haakon til stede under PfC-konferansen, som da ble holdt i Den norsk Opera.

Og i 2013 var fondet medarrangør.

FORENTE KREFTENE: Kronprinsesse Mette-Marit ankommer konferansen Empowering Youth i Den Norske Opera i 2013, som Kronprinsparets fond arrangerte sammen med styremedlemmet Ingrid Stanges organisasjon Partnership for Change i 2013. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FORENTE KREFTENE: Kronprinsesse Mette-Marit ankommer konferansen Empowering Youth i Den Norske Opera i 2013, som Kronprinsparets fond arrangerte sammen med styremedlemmet Ingrid Stanges organisasjon Partnership for Change i 2013. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

«Partnership for Change og Kronprinsparets Fond har felles interesser i prosjekter som bidrar til å styrke ungdoms tilhørighet i samfunnet. Derfor var det naturlig å samarbeide om konferansene i 2011 og 2013», skriver Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen. Det samme skriver Lystrup i Kronprinsparets fond.

Styrevenn

Stanges styrekollega i Kronprinsparets fond, eiendomsmillionæren Olav H. Selvaag, sto på PfC-programmet i 2011. Foredraget hans hadde tittelen «Doing well by doing good – The story of a remarkable entrepreneur».

Selvaag sier til Dagbladet at han var invitert for å snakke om sin farfars arbeid med å løse den akutte boligmangelen etter andre verdenskrig.

Han forteller at han har utviklet et vennskap med kronprinsen gjennom Kronprinsparets fond. Under kronprinsens lukkede 40-årsfeiring på Skaugum, var Selvaag blant gjestene.

«Latterlig»

- Det er latterlig, sier Ingrid Stange, da Dagbladet har spurt henne om nettverksbygging i Kronprinsparets fond.

- Jeg er ikke en del av kronprinsparets nettverk, sier Ingrid Stange.

Hun tror det var «mer på tross av enn på grunn av» styrevervet i Kronprinsparets fond at kronprinsparet gjestet PfC-konferansen i 2011 og at fondet senere var medarrangør.

- De er veldig opptatt av ikke å la bekjentskaper være fordeler. De var med fordi de var opptatt av saken, «empowering youth», sier Ingrid Stange.

Hun sier dette om hvorfor hun fikk Selvaag til å snakke på konferansen i 2011:

- Det var fordi jeg mente at gamle Olav H. Selvaag var den første og største virkelig sosiale entreprenøren i Norge.

FLERE ARENAER: Kronprins Haakon på besøk hos Schibsted og Aftenposten. Bak fra venstre konsernstyreleder Ole Jacob Sunde, administrerende direktør Sondre Gravir, sjefredaktør Espen Egil Hansen og konsernsjef Rolf Erik Ryssdal
FOTO: Ørn E. Borgen /AFTENPOSTEN
FLERE ARENAER: Kronprins Haakon på besøk hos Schibsted og Aftenposten. Bak fra venstre konsernstyreleder Ole Jacob Sunde, administrerende direktør Sondre Gravir, sjefredaktør Espen Egil Hansen og konsernsjef Rolf Erik Ryssdal FOTO: Ørn E. Borgen /AFTENPOSTEN Vis mer

Fikk kritikk

Stanges ektemann Ole Jacob Sunde (62), som er styreleder i Stiftelsen Tinius og i VGs og Aftenpostens eier Schibsted ASA, har også et langvarig forhold til de kongelige. Sammen med kona eier han en tredjedel av Formuesforvaltning as, som i fjor hadde 317 millioner kroner i egenkapital.

I 2008 fikk Sunde kritikk for å blande kortene. Ifølge nettstedet E24 forvaltet Formuesforvaltning da midlene til Prinsesse Märtha Louises fond - mens Sunde satt i det samme fondets styre. Der sitter han fortsatt. Han vil ikke si om fondet fortsatt er kunde hos Formuesforvaltning.

- Det ville være grovt uprofesjonelt å kommentere om noen er kunde eller ikke, sier Sunde til Dagbladet.

BESØKTE SUNDE: Kronprins Haakon ønskes velkommen av styreleder Ole Jacob Sunde, under et besøket hos Schibsted Media Group i Oslo i 2014.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
BESØKTE SUNDE: Kronprins Haakon ønskes velkommen av styreleder Ole Jacob Sunde, under et besøket hos Schibsted Media Group i Oslo i 2014. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Advokat Kristine Ryssdal, styremedlem i Prinsesse Märtha Louises fond, bekrefter derimot at fondet fortsatt er kunde hos Formuesforvaltning. Hun skriver at fondet følger habilitetsreglene.

«Ole Jacob Sunde deltar ikke i saker som gjelder fondets avtaleforhold til Formuesforvaltning», skriver Ryssdal.

New York-link

Familien Stange/Sundes tradisjoner for filantropisk arbeid tas nå videre av datteren Marie Louise Sunde (28). Under filantropi-konferansen Nexus Global Summit i New York i 2014 var det hun som introduserte kronprins Haakon.

Nexus’ europaleder James Hurrell har sagt til Bistandsaktuelt at deltakere må være gode for 100 millioner dollar. Men ifølge Marie Louise Sunde, en av to Nexus-koordinatorer i Norge, er ikke dette riktig.

- Formålet er å samle unge mennesker med en ambisjon eller et mål for å bedre samfunnet og med ressurser til å gjennomføre det, sier Marie Louise Sunde. Hun vil ikke si hvor mange som er med i Nexus i Norge, fordi nettverket her er i startfasen.

Framtidas dronning

Marie Louise Sunde har uansett flere bein å stå på.

Som en «Global Shaper» siden 2013 har hun en forbindelse til Norges framtidige dronning. Som «Global Shaper» regnes hun blant de aller fremste i sin generasjon.

Selv vil hun dempe inntrykket av nære forbindelser med kronprinsessen.

- Jeg kjenner ikke kronprinsparet personlig, sier Marie Louise Sunde.