Delfin-massedød i USA skremmer forskerne

- Frykter det samme skal skje i Norge.

STRANDER: I løpet av den siste måneden har flere titalls døde delfiner blitt skylt i land langs atlanterhavs-strendene i Virginia i USA, skriver nettavisa Quartz.. Marinbiologer er skremt, og myndighetene beskriver massedøden som «unormal» og at «situasjonen krever en umiddelbar respons», ifølge nettavisa. Foto: REUTERS/James Sullivan/The Riverhead Foundation for Marine Research and Preservation/Scanpix
STRANDER: I løpet av den siste måneden har flere titalls døde delfiner blitt skylt i land langs atlanterhavs-strendene i Virginia i USA, skriver nettavisa Quartz.. Marinbiologer er skremt, og myndighetene beskriver massedøden som «unormal» og at «situasjonen krever en umiddelbar respons», ifølge nettavisa. Foto: REUTERS/James Sullivan/The Riverhead Foundation for Marine Research and Preservation/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av den siste måneden har flere titalls døde delfiner blitt skylt i land langs atlanterhavs-strendene i Virginia i USA, skriver nettavisa Quartz.

Marinbiologer er skremt, og myndighetene beskriver massedøden som «unormal» og at «situasjonen krever en umiddelbar respons», ifølge nettavisa.

Og ifølge Quartz er det ikke bare massedød hos delfiner myndighetene bekymrer seg for.

- Kan skje i Norge - Så langt i år er det registrert 600 døde sjøkuer i Florida og minst 362 døde sjøløver i California, heter det i artikkelen.

Det er flere mulige årsaker til massedøden, ifølge Quartz, blant annet forurensning, underernæring og virus.

Avslutningsvis i artikkelen nevnes det at det har vært flere liknende massedødsfall andre steder i verden, blant annet i Italia.

- Og det kan skje i Norge, heter det i artikkelen, uten at det gis noen videre forklaring på dette.

Massedød hos sel Professor i marinbiologi, Karl Inne Ugland ved Universitetet i Oslo forteller Dagbladet at det neppe er delfiner det her er snakk om.

- Det er nok heller sel, sier han og fortsetter:

DØDE. Mer enn 100 døde delfiner er blitt skylt i land på strendene i Virginia, USA i år, og marinbiologer ved The Virginia Aquarium Stranding Response Team undersøker nå de døde delfinene for å finne dødsårsaken.  Foto: AP/The Virginian-Pilot/Todd Spencer/Scanpix
DØDE. Mer enn 100 døde delfiner er blitt skylt i land på strendene i Virginia, USA i år, og marinbiologer ved The Virginia Aquarium Stranding Response Team undersøker nå de døde delfinene for å finne dødsårsaken. Foto: AP/The Virginian-Pilot/Todd Spencer/Scanpix Vis mer

- Vi har allerede opplevd tre episoder av massedød hos kystselen steinkobbe i Oslofjorden; i 1988, i 2002 og i 2010.

- Massedød hos havpattedyr forekommer jevnlig, og man kan kanskje få inntrykk av at fenomenet er økende, men jeg tror mye handler om at det legges mer merke til enn tidligere fordi det er mer fokus på det, blant annet i massemedia, sier han.

Epidemier Også Inne Ugland tror det er flere mulige årsaker til massedød hos sel, delfiner, hval og andre sjøpattedyr.

- Forurensning er blitt nevnt, men det er litt indirekte. Egentlig årsak er virus som igjen kan gi epedemier. Som følge av forurensning blir immunforsvaret til sjøpattedyrene dårligere og de blir dermed mer utsatt for virus og epedimier.

Men når det gjelder større epidemier hos sjøpattedyr trenger heller ikke det komme av forurensning, fortsetter professoren.

- Epidemier forekommer jevnlig - også hos mennesker. Svartedauden for eksempel, kom neppe som følge av forurensning, sier han.

- De samme strendene Den vanligste årsaken til massedød hos sjøpattedyr, i tillegg til virusangrep, er forgiftning, forteller Inne Ugland

- Det er som regel et resultat av at de har fått i seg giftige alger via fisk, og blitt forgiftet og syke, sier han.

Han forteller at massedød hos delfiner eller hval fordi de som strander ikke nødvendigvis skyldes noen sykdom.

- De navigerer via sonarsystem, og tolker lyder de sender og mottar. Av og til havner de på stranda. Det kan handle om at de har mistolket ekkosignaler.

Man har de siste åra sett flere eksempler på slik stranding i England, ifølge Inne Ugland.

- Ofte skjer det på de samme strendene. Det kan også handle om at bunnen av sjøen heller på en bestemt måte eller i en bestemt retning og at sjøpattedyrene, som er flokkdyr, forvirret svømmer sammen mot land, sier han.

TAR PRØVER: Sarah Rose ved the Virginia Aquarium Stranding Response Team tar her prøver av en av de døde delfinene som nylig ble skylt i land. Foto: AP/The Virginian-Pilot/Todd Spencer/Scanpix
TAR PRØVER: Sarah Rose ved the Virginia Aquarium Stranding Response Team tar her prøver av en av de døde delfinene som nylig ble skylt i land. Foto: AP/The Virginian-Pilot/Todd Spencer/Scanpix Vis mer