NAVN: Forskere mener at de har funnet bevis på at delfiner bruker navn på hverandre. Foto: REUTERS/Albert Gea/Files/NTBScanpix
NAVN: Forskere mener at de har funnet bevis på at delfiner bruker navn på hverandre. Foto: REUTERS/Albert Gea/Files/NTBScanpixVis mer

- Delfiner plystrer hverandres navn

Ny studie viser hvor avanserte egenskaper dette dyret har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At delfiner har egenskaper som likner menneskets har vært kjent tidligere. Nå har en forskergruppe funnet en ytterligere egenskap som viser hvor avanserte egenskaper dette dyret har.

Forskernes funn tyder på at en delfin kan kalle på en annen ved å etterlikne en spesiell plystrelyd delfinen har, som et navn.

- Disse plystrelydene viste seg å være navn. Det er abstrakte navn, noe som man ikke har hørt om før i dyreriket, annet enn hos mennesker, sier Randall Wells, en av forskerne som står bak en ny studie om delfinens oppførsel, ifølge CNN.

Signaturlyd Wells jobber ved Sarasota Dolphin Research Program, de har i denne studien har samarbeidet med St. Andrews universitetet i Skottland, Woods Hole Oceanographic Institute i Massachusetts, Chicago Zoological Society og Walt Disney World Resort.

- Hver delfin har sin egen unike signaturlyd, den blir kjent som delfinens identitet. Den nye studien viser at delfinene etterlikner lyden til dem de er venner med, og vil se igjen, sier forskerne ved St. Andrews i en pressemelding.

I arbeidet med denne studien har forskerne hørt på opptak av rundt 250 tumlere, som ble tatt opp mellom 1984 og 2009 i Mexicogolfen. Delfiner i fangenskap i Disney World var også med i studien.

Ikke ofte Forskerne fant ut at delfinene som hadde kjent hverandre i en lengre periode etterliknet plystrelyden til en annen i gruppen når de ble separert.

- Det faktumet at dyret kopierer plystrelyden når de ikke er sammen med den bekjente, støtter ideen om at delfinen kopierer et annet dyrs signaturlyd når de ønsker å møte dette dyret igjen, sier Stephanie King fra St. Andrews.

Etterlikning forekommer ikke ofte, ifølge forskerne.

Delfinens vokalregister gjør at delfiners kommunikasjon er nærmere menneskets enn noe annet dyr, konkluderer rapporten.

Logisk Wells sier at det er logisk at delfinene bruker lyder på denne måten, fordi at det er dårlig sikt i Mexicogolfen.

- De må opprettholde gruppens samhold, og holde kontakt med hverandre for å koordinere sine aktiviteter, hvordan skal de gjøre det når de ikke kan se hverandre? spør han.