Delfiner skal bekjempe terror

Får også hjelp av sjøløver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Delfiner og sjøløver skal beskytte en marinebase utenfor Seattle. De er spesialtrente og skal kunne stoppe tvilsomme svømmere og dykker. Basen de skal beskytte, Kitsap-Bangor, ligger like utenfor Seattle. Den er spesielt sårbar for angrep fra terroristsvømmere og dykkere, skriver AP.

Vil bruke 30 sjøløver og delfiner

Det er flere mulige måter å beskytte basen på, men den foretrukne planen er å sende så mange som 30 sjøløver og delfiner fra den amerikanske marinens pattedyrprogram, som har base i San Diego-

- Disse dyrene har de evnene som trengs for det som skal gjøres på akkurat dette oppdraget, sier Tom LaPuzza til AP.

Han er talsmann for marinens pattedyrprogram.

Skal speide etter dykkere

Han forklarer videre at delfiner passer utmerket til å speide etter svømmere og dykkere på grunn av sine sonare ferdigheter. Når de oppdager en person i vannet, markerer en spesialtrent marinedelfin ved å slippe et merke i sjøen. Dette merket forteller marinen hvor de skal lete etter den mistenkelige svømmeren.

Delfiner er også spesialtrent til å finne miner under vann. På grunn av dette ble de sendt til den irakiske havnen Umm Qasr i 2003. Sist gang delfinene ble brukt i felten i San Diego var i 1996. Da patruljerte de bukta under årsmøtet til det republikanske partiet.

SKAL FAKKE TERRORISTER: Delfinene er spesialtrente av den amerikanske marinen. Foto: AP/Scanpix
SKAL FAKKE TERRORISTER: Delfinene er spesialtrente av den amerikanske marinen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Kan taue inn skurkesvømmere

Sjøløvene er trent til å bære med seg spesiallagde håndjern som er festet til lange tau. Dersom sjøløven kommer over en skurkesvømmer kan den feste håndjernet rundt svømmerens fot. Deretter er det bare å taue inn den mistenkte til avhør.

Takler kulda

Lapuzza forteller at marinen ønsket å bruke de spesialtrente pattedyrene i nordvestlige deler av USA i 1989. Men den gang ble det sak fordi dyreaktivister var bekymret for at dyrene skulle fryse i kaldere farvann. Vannet rundt Kitsap-Bangor er rundt ti grader kaldere enn i San Diego havn, som i snitt holder en temperatur på 58 grader fahrenheit.

Siden 1989 har marinen tatt med seg delfinene og sjøløvene til kaldere strøk som Alaska og Skandinavia får å se hvordan de fungerer, skriver AP.

- De klarte seg veldig bra, sier LaPuzza.

Har brukt delfiner siden 60-tallet

Marinen har hatt dette programmet siden 60-tallet og har i dag rundt 100 delfiner og sjøløver. De fleste befinner seg i San Diego, men 20 av dem holder til i Kings Bay i staten Georgia.

Over tid håper marinen på å nedgradere programmet og heller bruke maskiner.

- Men vi har ikke teknologien til å gjøre dette ennå, sier Lapuzza til AP.