Delfiner skal rydde miner på Sørlandskysten

I slutten av april inntar minedykkere fra flere land sørlandskysten for å rydde vekk udetonerte miner, torpedoer og andre sprenglegemer. For å finne sprenglegemene tar de i bruk noen av naturens beste dykkere - delfiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delfinene er opplært til å bruke sin innebygde sonar for å finne bestemte typer objekter. Fire slike spesialister skal flys inn med Hercules fra USA, og skal i tre uker ha Kristiansand som base, skriver Aftenposten.

Fra Kristinsand skal delfinene slippes ut i områder der man antar at det fortsatt finnes miner. Delfinene er opplært til å spore opp og markere for eksplosiver i vann, nesten som sporhunder. Når delfinenes oppasserne ser markering, vil dykkere bli sendt ned for å bekrefte funn.

Delfinene skal delta i den realistiske øvelsen som har fått navnet «Blue Game», den største minerydderaksjon hittil i Norge. Også tyske minedykkere skal være med på aksjonen som begynner 15. april. De fleste av objektene som skal uskadeliggjøres er tyske etterlatenskaper fra krigen.

- Langs norskekysten ligger det om lag 80.000 miner, i tillegg til et meget stort antall andre sprenglegemer, som torpedoer, granater og ammunisjon, opplyser kapteinløytnant Rune Hausken, som er sjef for minedykkertroppen i Sør-Norge.

(NTB)