«Delikatesse» var dødssopp

Fire kvinner og to menn er lagt inn på Sykehuset Telemark med soppforgiftning. For en av pasientene er tilstanden fortsatt alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Fem av pasientene er fra Asia. Alle er nær bekjente eller i familie, fra 17 til 60-årsalderen. De var på sopptur på Gulset i Skien tidligere i uka. Et godt måltid ble livsfarlig. De seks ble sjuke få timer etter at soppstuingen var fortært. De trodde de spiste en kjent og god matsopp som er vanlig i asiatiske land. Men de plukket norsk dødssopp. Den svært giftige norske fluesoppen likner på den asiatiske matsoppen.

Sykehuset slår alarm

Sykehuset Telemark slår nå alarm. De vil hindre nye forgiftninger på grunn av fluesoppforvekslinger.

-  Vi er kjent med at en del asiatiske matkulturer benytter en hvit sopp som likner på fluesopp. Det er grunnen til at vi går ut for å advare, sier klinikksjef, overlege Kristian Heldal, til Dagbladet.Det skjer i samråd med pasientene. De vil hindre at andre havner i samme dramatiske situasjon.

-  Alle blir liggende på sykehuset i flere dager. Tilstanden har stabilisert seg for fem av pasientene, sier Heldal.

En svært farlig sopp

Hvit fluesopp er blant de farligste her i landet. Dødelig dose er 50 gram. Kvalme, brekninger og diaré er de første symptomene. Giften angriper lever og nyrer, og kan være dødelig dersom det ikke blir satt inn aktiv behandling.

Sykehuset har også mistanke om at de seks kan ha fått i seg mindre mengder giftig slørsopp. Giften fra denne soppen førte til at fem personer fra Vestfold ble alvorlig og langvarig syke for tre år siden. Saken vakte stor oppsikt.Etter det Dagbladet forstår, er fem av de seks som nå er rammet av soppforgiftning, fra Thailand. I hjemlandet er den hvite soppen «Kon» vanlig og yndet på kjøkkenet.

DØDELIG: Hvit fluesopp kan være dødelig, men likner på en sopp asiatene bruker i matlaging.