Dell vil ta markedet

Han ble verdens niende rikeste ved å kutte ut mellomleddene. I dag besøkte Michael Dell Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag var toppsjef Michael Dell (36) i Oslo for å feire 10-årsjubileet for virksomheten i Norge. - Framtida ser lys ut, sier Dell til Dagbladet.no.

Dell er blant verdens største leverandører av datamaskiner og teknologi for infrastruktur på Internett. Til tross for de siste tiders turbulente IT-marked har selskapet vokst og tatt markedsandeler. I Norge er det i hovedsak servermarkedet som drar inntekter til selskapet.

Suksess-gutten

Dell ble stiftet i 1984 av amerikaneren Michael Dell. Han hadde 1000 dollar og en forretnigsidé om å hoppe over mellomleddet i distribusjonen av datamaskiner. Dell ville levere personlige datasystemer direkte til forbrukerne, skreddersydd etter deres behov.

Dell Computers ble en kjempesuksess, og Michael Dell er i dag blant verdens rikeste menn. Ifølge Forbes er han god for over 19 milliarder dollar, noe som plasserer ham på en niendeplass i magasinets rangering av verdens rikeste. Dell er også med på magasinets liste over verdens mest suksessfulle toppledere.

Dell er i dag styreleder av selskapet, som har blitt et multinasjonalt selskap med en omsetning siste fire kvartal på 295 milliarder kroner.

10 år i Norge

Michael Dell anser det norske markedet som attraktivt fordi nordmenn raskt tar i bruk ny teknologi. Dell i Norge har 45 ansatte, og en årlig omsetning på over 920 millioner kroner. Torsdag holdt styreleder og gründer Michael Dell pressekonferanse i Oslo i anledning 10-årsjubileet for selskapets norske virksomhet.

På spørsmål om hvordan Michael Dell ser for seg IT-bransjens nære framtid, smiler han lurt.

- Det er utfordrende tider for bransjen, men vi ser positivt på framtida. Fremdeles må det noen justeringer til. Det er ennå noen selskaper i markedet som ikke burde være der, men ellers ser det lyst ut for IT-bransjen. Man må bare komme over ringvirkningene etter «the dotcom-boom-and-bust», sier han til Dagbladet.no.

- Med 75 prosent vekst første kvartal ser ikke vi i Dell mørkt på framtida. Vi leverer verktøyet og teknologien, og den som har det beste produktet vinner markedet.

Vil bli enda større

Dell har i dag en markedsandel på 13 prosent, men har som ambisjon å øke denne til nærmere 40. Det er spesielt på PC- og servermarkedet de ser et stort potensiale. Blant annet har Dell tegnet en avtale med Statoil om levering av 15 000 nye maskiner, og Michael Dell mener mange store selskaper er klare for å bytte ut maskinparken som i mange tilfeller ble kjøpt inn for å møte tusenårskiftet.

- Nå i informasjonsalderen er det stadig nye teknologiske utfordringer, og det er tid for et nytt teknologinivå. Dell er mer konkurransdyktige enn noensinne, og ser muligheter for fortsatt vekst.

- Hvor går grensa for Dells vekstpotensiale i dag og i nær framtid?

- Vi har ikke funnet noen grenser ennå, sier Dell til Dagbladet.no.

solvi.glendrange@dagbladet.no

IDÉRIK:Michael Dell framstår som en ikke utypisk amerikansk forretningsmann: Ung, styrtrik og litt glatt. Han er sterkt beundret i USA.